Az ország fele megbukna matekból?

Közzétéve: 2013. január 09.

Ártatlan játéknak indult, egy érdekes és kicsit elszomorító kísérlet lett a vége. 22 ezer emberből 12 ezer nem tud helyesen megválaszolni egy általános iskola alsó tagozatos matematika feladatot.

Többször találkoztunk már külföldi oldalakon hasonlóval, ezért úgy gondoltuk, mi is leteszteljük, mennyire hatékony a rajongók bevonására, ha egy egyszerű feladatot adunk fel és hozzászólásba kérjük a megoldást? Nem nyereményjátékot szerveztünk, a válaszadás teljesen önkéntes volt, csupán egy kis hétvégi szórakoztatásnak szántuk.
Összeállítottunk egy egyszerű számtani feladatot, melyben a műveleti sorrendekre kellett ügyelni és megkérdeztük az oldal rajongóit, milyen érték jött ki a számolásból?

A kísérlet az eredeti szándékot figyelembe véve nagyszerűen sikerült, az eredmények lenyűgözőek voltak a like-ok, megosztások és hozzászólások tekintetében:

  • Oldal rajongóinak száma: 162 800
  • A fényképre kapott like-ok száma: 3 900
  • Megosztások száma: 655
  • Hozzászólások száma: 11 875

10-ből 6 ember nem tudja a helyes választ!

A válaszul kapott eredmények viszont elég lehangolóak voltak. Megvizsgálva háromszor 500 egymás követő választ, megállapítottuk, hogy a kommentelőknek mindössze 42%-a tudta a helyes választ! Nézzük meg a kor szerinti összetételt:

Azt gondoltuk, talán az olvasók korcsoport és érdeklődési kör szerinti összetétele miatt fordulhatott elő ez a nagy hibaarány, ezért kipróbáltuk a feladatot egy másik csoporton is. A számadatok ugyan alacsonyabbak, de vegyük figyelembe, hogy a bejegyzés 2 nappal később került ki az előzőnél:

  • Oldal rajongóinak száma: 343 136
  • A fényképre kapott like-ok száma: 1 275
  • Megosztások száma: 400
  • Hozzászólások száma: 4 653

Az elért rajongók sokkal nagyobb arányban vannak a 25-44 éves korosztályban, ezért reménykedtünk a jobb eredményben, de hiába. A mintavétel alapján a válaszadóknak csupán 47 százaléka adott helyes választ!

Érdekes volt beleolvasni az okokba, ki, mivel indokolta saját rossz eredményét. Minden kommentár nélkül lássunk pár tipikus példát:

A tanulság?

Van a kísérletnek tanulsága is. Egyrészt ha be akarjuk vonni a rajongóinkat a kommunikációba, akkor az ilyen apró feladványok erre kiváló lehetőséget adnak, ezt a fenti kísérlet is bizonyítja. De legyünk bölcsebbek, ha nem akarunk csalódni, ne adjunk fel ennyire „bonyolult” feladványokat. 🙂

Ui: A helyes megfejtés természetesen a 2. 😉