Elindult a magyarázkodás a Facebookos manipuláció miatt

Közzétéve: 2014. június 30.

Nem csitulnak az indulatok a Facebook frissen kitudódott kísérlete után, így a tanulmány egyik társszerzője, Adam Kramer úgy érezte, muszáj megszólalnia (az előzményekről ide kattintva olvashattok).

Bár a kísérlet eredményeiről a Proceedings Of The National Academy Of Sciences júniusi számában már beszámoltak, mégis csak a múlt hétvégén kapta fel a sztorit a világsajtó.

Kramer szerint a 2012-es kísérlet végső célja az volt, hogy a Facebook jobban és színvonalasabban tudja kiszolgálni a felhasználóit. Kiderült például, hogy a sok negatív posztra az ismerősök is negatívan reagálnak (milyen meglepő), illetve attól tartottak, hogy hogy az ilyen jellegű poszt-cunamik után kevesebbszer is lépnek be a Facebookra (inkább emiatt aggódhattak).

A társszerző úgy fogalmaz, hogy megérti, hogy sokaknál kiverte a biztosítékot az eset, és nagyon sajnálják, hogy a kutatás aggályokat, vagy rossz érzéseket keltett az emberekben. Utalt arra, hogyha a jövőben hasonló kísérletet végeznének, „igyekeznek javítani a belső felülvizsgálati gyakorlatokon”, és átgondolják a módszertant.

Ugyanakkor érthető, hogy nem sok felhasználót sikerült most megnyugtatni, hiszen joggal feltételezhetjük, hogy a 2012-es nem az első, és nem is az utolsó eset volt, hogy valamilyen módon manipulálnak minket.