Kibuktak a felhasználók a Facebook kísérlete miatt

Közzétéve: 2014. június 30.

A hétvégén futótűzként terjedt a hír, hogy a Facebook csaknem 700 000 felhasználóját használta fel egy kísérlethez.

Ennek a lényege az volt, hogy a felhasználók tudta nélkül a Facebook manipulálta az üzenőfalukat: az egyik csoport tagjainak az ismerőseik által közzétett megosztások közül főleg a negatív tartalmakat mutatták, a másik csoport tagjai pedig az átlagosnál több pozitív megosztást láttak. A teszt során arra voltak kíváncsiak, hogy a több szomorú posztot olvasók nagyobb eséllyel lesznek-e szintén szomorúak, ők maguk is több negatív hangulatú állapotfrissítéseket osztanak-e meg.

A manipuláció viszont rengeteg indulatot szült. Bár úgy tűnik, jogilag nem lehet megtámadni – az egyébként még 2012-es – kísérletet – etikailag mindenképp megkérdőjelezhető a gyakorlat.

Többen most attól tartanak, hogyha a Facebook ezt megcsinálta, akkor még milyen más kutatásnak, kísérletnek teszik alanyává a felhasználóikat, azok tudta nélkül.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság azt nyilatkozta, hogy amikor pszichológiai kutatás zajlik, akkor a résztvevő alanyokat tájékoztatni kell a részletekről, és bele kell egyezniük az egyéneknek. Azt nem titkolták, hogy ők is szoktak végezni „megtévesztésen” alapuló kísérleteket, ám ezeknek a lezajlása után szintén elmagyarázzák az illetőknek, pontosan miben is vettek részt.

A Facebook tanulmányából azonban nem derül ki, elmondták-e annak a 689 003 felhasználónak, hogy az ő hírfolyamukat manipulálták.