Így kerüld el a Facebookos átveréseket!

Közzétéve: 2013. június 27.

A scam-ek, avagy a Facebookos csalások elárasztották a közösségi hálót. Az egyik fogyasztó csodapirulát hirdet, a másik celebek házi szexvideóját vagy exkluzív paparazzi fotókat, vagy éppenséggel azt, hogy a Facebook záros határidőn belül el fog tűnni a süllyesztőben!

Hogy időben és még kattintás előtt kiszúrjuk az ilyen vírusszerűen terjedő ál-üzeneteket, semmi másra nincs szükségünk csak egy kis éberségre és józan észre. 

Az AllFacebook.com Miranda Perryt interjúvolta a témával kapcsolatban, cikkükből kiderül, miről ismerhetőek fel és hogyan kerülhetőek el az ilyen jellegű akaratlan megosztások, olvassatok tovább! Néhány egyszerű tanács következik!

1. Mindig ellenőrizd a forrást

Perry szerint ha néhány másodpercet rászánnánk erre a műveletre, nem csak barátainkat kímélnénk meg a kéretlen hírfolyami bejegyzésektől, de magunkat is megvédhetnénk vele. A legtöbb ilyen gyanús linkbe ugyanis olyan vírus van ágyazva, ami automatizált megosztást tesz lehetővé a nevünkben, így tudtunkon kívül szórja tele saját idővonalunkat és barátainkét is.

Ha például egy ismerősünktől jön egy olyan bejegyzés, hogy XY márka termékével 30 kilót fogyott, vagy egy olyan videó, amin állítólag Rihanna látható szex közben, nos, ezek mögött minden valószínűség szerint valamilyen átverés van. Ha a fogyi tablettás megosztás egy olyan ismerőstől érkezik, aki ráadásul világéletében nádszálvékony volt, azonnal fogjunk gyanút – úgy általában bármilyen atipikus megosztásnál!

Az első számú lépés legyen az, hogy megvizsgáljuk a linket. Ha bármilyen szempontból gyanús, kérdezzük meg a megosztót privátban, hogy szándékosan osztotta-e az adott tartalmat, de semmi esetre se kattintsuk le a linket!

2. Legyen gyanús: a Facebook a nagy változásokat mindig bejelenti!

Azt már megszokhattuk, hogy apróságokon szó nélkül változtat, például megjelennek bizonyos ikonok a chat ablakban, vagy eltűnik a keret a képnézegetőről, de az olyan radikális változások, mint például a „saját Facebook skin az általad választott színben”, mindig legyenek gyanúsak! Ugyanis ha ilyenről lenne szó, attól valószínűleg már a változtatást megelőző hónapokban hangos lenne a sajtó, a bevezetésekor pedig a Facebook maga tájékoztatna téged a használatáról több lépésben! Ha egy felhasználó megosztásában tehát olyat látsz, hogy kattintás után pink (vagy fekete, vagy piros) lehet a Facebookod, NE KATTINTS, mert ez 100%, hogy átverés. Általában minden olyan tartalmú üzenetet ignorálj, ami valamilyen nagy volumenű egyedi változtatást ígér a Facebookon.

3. Légy óvatos a videókkal!

A „scammerek”nagyon gyakran használják ki az emberek kíváncsiságából adódó könnyelműséget mindenféle olyan videók segítségével, amik valami hatalmas szenzációt ígérnek. Egy hírfolyamban közzétett videó pontosan ugyanolyannak tűnhet, mint bármelyik másik, azonban ha eleve óvatosak vagyunk vele, könnyen kiszúrhatjuk a turpisságokat. Ha például nem látod a megosztásban a youtube.com, vagy bármelyik közismert videóportál domain-jét, máris fogj gyanút. Ha a videómegosztó nevét még sose hallottad, ne kattints.

Valódi videó:

Scam videó:

Mi lehet még gyanús? A tipikus scam videók általában ilyen és ehhez hasonló címeket viselnek – ha ilyen szenzációhajhász címet látsz, ne kattints!

Döbbenetes videó!!! Ilyet még nem láttál! 

Óriáspók nőtt a nő fülébe!!!

Madonna és Obama titkos légyottja!!!

OMG LOL ez naggyon durva!! XD XD 

Folytassuk? Nem kell, talán így is érted a lényeget.

Ha valaki mégis lekattintja a videót, nem a youtube vagy más videómegosztó oldalára jut, hanem egy weboldalra, ami valamilyen Flash update letöltést (vagy bármi hasonlót) kér, amit ha teljesít az illető, egy szép csomag vírust is kap mellé ajándékba, ami azonnal megtámadja a számítógépét.

Jegyezd meg: a legnagyobb oldalak nem használnak kiegészítéseket az urljeik előtt, így például ne tévesszenek meg a b.youtube, a youtube.bx.com, a change.facebook.com és ehhez hasonló linkek, ezek mindig legyenek gyanúsak! Ha álcázott linkről van szó, akkor is meg tudod nézni, hova érkeznél kattintás után: csak vidd a link fölé az egeret (ne kattints), és nézd meg a böngészőablakod bal alsó sarkában, hogy mi a célállomás.

4. Mit tegyél, ha bedőltél, és elárasztottad a hírfolyamot a scam posztokkal?

–          azonnal töröld a posztot az idővonaladról

–          azonnal változtasd meg a jelszavadat a Facebookon, mielőtt esetleg más belépőidhez is hozzájutnak azon keresztül

–          tájékoztasd barátaidat arról, hogy a tőled érkezett üzenetet, posztot NE KATTINTSÁK le, mert valószínűleg vírus!

Néhány tipp, hogy a jövőben elkerüld az ilyesmi:

–          ellenőrizd gyakran a biztonsági beállításaidat

–          kétszer ellenőrizz minden linket, mielőtt kattintasz

–          győződj meg róla, hogy van vírusirtó a gépeden, és működik is

–          időnként ellenőrizd saját netes aktivitásodat, hogy lásd, ha rajtad kívül más is használja a felhasználói fiókjaidat

 

Ha hasznosnak tartottad a cikket, feltétlenül oszd meg ismerőseiddel is!