Nem várt mozgalmat indított el a kaliforniai ámokfutó

Közzétéve: 2014. június 02.

A közelmúltban többeket megölt egy 22 éves amerikai fiú, pusztán azért, mert a nők mindig elutasítóak voltak vele. Az eset egész Amerikát megrázta, és nem mindennapi dolgot indított el.

A 22 éves Elliot Rodger május 23-án, pénteken a késsel három férfit ölt meg, lőfegyverrel pedig két nőt és egy férfit. Ezután a rendőrökkel tűzharcba keveredett, 13 embert megsebesített. A fiú állítólag

Rodger fejbe lőtte magát autója volánjánál. Később kiderült, hogy a fiú egy Youtube-ra feltöltött videóban elmondta, hogy azt akarja megtorolni, hogy a nők éveken keresztül elutasították. “Sosem tetszettem nektek, lányok. Nem tudom miért nem, de mindannyiótokat meg fogom büntetni ezért” – fogalmazott.  A fiú az egész női nemen bosszút akart állni, pusztán azért, mert 22 évesen még szűz volt.

Az ámokfutás mindenkit megdöbbentett, a tehetetlen düh és a gyász pedig egészen meghökkentő mozgalmat indított el. A Twitteren A #YesAllWomen hashtag alatt a nőgyűlöletről osztanak meg a felhasználók gondolatokat, és velük megtörtént történeteket, a diszkriminációtól kezdve egészen a szexuális erőszakig.

A YesAllWoman részben a Santa Barbara-i vérengzésére válasz, de a „not all men” (vagyis nem minden férfi) kifejezésre is, amivel sokszor a társadalom reagál a nőket ért atrocitásokra. Van olyan nő, aki a Twitteren azt vetette fel, hogy a „van barátom” azért lehet tipikus lerázás egy nő részéről, mert egy ismerkedni akaró férfi jobban tiszteletben tartja, ha a nő valakinek a „tuladjona”, mint azt, hogy a nő nem akar semmit az idegentől?

Egy másik nő egészen ijesztő emlékeit idézi fel 140 karakterben. Vallomása szerint 14 éves volt, amikor egy idegen, felnőtt férfi fogdosta a metrón, de a munkahelyén is ki volt téve már szexuális zaklatásnak. A napok óta tartó trend úgy tűnik, egyelőre nem csitul, szinte percenként jönnek a reakciók, vélemények a témában.