Még kb. 2000 támogató kell az első magyar közösségi kötethez

Közzétéve: 2013. február 02.

A közösségi média támogatásával készülhet el egy ifjú költő első kötete. A kezdeményezés nemcsak Magyarországon, de világszinten is új: a tervezett verseskötet szinte minden attribútumáról a rajongók döntenek a szerkesztő személyétől, a borítón át az illusztrációig. Belányi Józsefnek, a projekt elindítójának 2500 like-ot kell összegyűjtenie, hogy a kiadó lássa, van fantázia a verseskötetben.

A közösségi média támogatásával kiadott könyv már jelent meg Magyarországon, de olyan kötet még nem született, amelynek készítésébe is beleszóltak a Facebook felhasználók. Belányi József ötlete világszinten is egyedülálló, hiszen 2500 like összegyűjtést vállalta az „Akkor lesz neked önálló köteted, ha ember lép a Holdra” oldalon annak érdekében, hogy a kiadó vállalja a könyvkiadást.

A költő azt szeretné bebizonyítani a kezdeményezéssel, hogy az emberek még mindig olvasnak verseket, hogy a közösségi média össze tud fogni számára releváns és jó ügyek érdekében, valamint azt, hogy a művészet nem szükségszerűen öncélú. A kötet oldalához az első két hétben közel 350-en csatlakoztak, de még több mint 2000 „támogatás” kell ahhoz, hogy Belányi „ÖcSi” József álma megvalósuljon: egy olyan kiadvány, amit az olvasók már a megjelenése előtt a magukénak érezhetnek.

„Amikor belecsöppentem a slam poetrybe, akkor jöttem rá, hogy mennyire fontos a közönség reakciója. Ezért is esik borzasztóan jól, hogy sok – akár pozitív, akár negatív – visszajelzést kapok. Pedig az elején még nekem is voltak kétségeim, ráadásul többen mondták, ne áltassam magam, az emberek már nem olvasnak verseket. Az oldal névadása viszont azt mutatja, hogy én azért bízok a projekt sikerében.” – mondja a 34 éves szerző, aki 17 évesen írta az első értékelhető versét, természetesen egy lánynak, és azóta több mint 400 költeményt jegyez. „Kicsit talán úgy tűnik, mintha ez is valami hasonló lenne, mint a szexért és 1 millió like-ért kuncsorgó dán srác képe, de nem erről van szó! Én egy aktív közösséget álmodtam meg, akik nem muszájból alakítják a maguk képére a kötetemet.”

Így lesz adó minden befog-adó! – mondta Sas István, a közismert reklámszakember, aki sok sikert kíván, és érdekesnek tartja a vállalkozást.
Az oldal természetesen nem a kötet online lenyomata. Az aktuális költemények mellett a 10-15 évvel ezelőtt, kézzel írt versek fényképei épp úgy megjelennek a posztok között, mint a kérdések a leendő kiadvánnyal kapcsolatban.

Ha Nektek is szimpatikus ÖcSi kezdeményezése, támogassátok egy like-kal oldalát, készüljön el minél hamarabb az első közösségi kötet! 🙂