Így lehet még jobb az elérésed a Facebookon

Közzétéve: 2016. január 22.

A célközönség beállításának finomhangolását újragondolta a Facebook.

Új, poszt-specifikus célközönség eszközt mutatott be a Facebook, amely az oldalaknak teszi lehetővé, hogy minden egyes megosztásukkal a számukra legrelevánsabb közönséget érhessék el. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól az adott poszt minden, az adott téma iránt érdeklődő facebookoshoz eljut majd, de az esélye megugrik annak, hogy még több érdeklődő találkozik majd a megosztással. Nézzük, mi váltja fel boost post esetében az Insterest Targetinget!

Az ezt segítő egyik újdonság a „Preferred audience” bevezetése. Ebben a mezőben megadhatunk a poszttal összefüggő, sajátos, egyedi érdeklődési köröket, címkéket, hogy biztosítsuk azt, hogy az adott poszt a téma iránt érdeklődők minél szélesebb köréhez eljusson. És hogy miben különbözik a már ismert Interest Targetingtől? A Facebook válasza röviden az, hogy a korábbi eszköz használatakor, akik nem érdeklődtek az általunk megadott témakörök után, a hírfolyamban nem láthatták a posztunkat, míg az új címkék használata önmagában nem korlátozza az elérést. Az új célzást a boost post-tól függetlenül lehet majd beállítani.

A másik funkció az „Audience restrictions”, aminek a segítségével a hirdetők korlátozni tudják a poszt megjelenését, figyelembe véve a földrajzi, nyelvi, életkori, vagy nemi tényezőket. Ez egyébként már most is létezik, tehát ez a lehetőség a legtöbb számára nem ismeretlen.

Az „Audience insights” pedig alkalmas arra, hogy az adminok betekintést nyerjenek abba, hogyan teljesítenek a megosztások, vagyis így jobban beleláthatnak abba, egy-egy poszt a fenti két eszköz alkalmazásával milyen eredményt ért el.

A béta tesztekbe a Facebook bevonta többek között a The New York Times, a Bleacher Report és az MTV Facebook-oldalát. A NYT részéről azt mondták, hogy a cikkeik általában széles közönséget érnek el a Facebookon, de az új eszköz különösen hiánypótló volt, ha olyan, elkötelezett közösséghez akartak eljutni, mint például a sportrajongók. A tapasztalataik szerint a plusz címkékkel ellátott posztok alatt élénk beszélgetések alakultak ki, vagyis a címkézett tartalmak odavonzották azokat az olvasókat, akiket érdekelt az adott téma.

Az MTV is elégedett volt az új eszközökkel, ők azt mondták, hogy már jobban látják, milyen típusú tartalmak milyen típusú közönséget vonzanak.

De hogyan is érdemes elkezdeni a címkézést?

Először is azt kell tudnia az adminnak, hogy kiket akar elérni? Mit szeretne, milyen érdeklődésű emberek találkozzanak a poszttal? Nyilván érdemes ezt összevetni magával a tartalommal a minél jobb eredményekért.

Érdemes ezek után konkrét címkéket használni, mint például „Adele”, vagy „Kobe Bryant”. A közéleti személyiségeknél például azok a címkék a leghatékonyabbak, akikről maga a megosztás is szól.

Persze olyan eset is előfordulhat, amikor a cikkhez csak közvetve kapcsolódik. Az egyedi címkék mellett ugyanis lehet, hogy van értelme olyanokat is megcélozni, akiket egy adott téma, például a globális felmelegedés érdekelhet.

De nézzük meg egy konkrét például keresztül, itt van a New York Times egyik cikke:

A szerkesztők itt az alábbi címkéket használták: Barack Obama, Republikánus párt, Demokrata Párt, Egyesült Államok Kongresszusa. Ezeknek köszönhetően a poszttal nagyon jó elérést, sok átkattintást, valamint a vártnál több lájkot is bezsebeltek.
Vagy lássunk egy másikat, a tesztben szintén résztvevő Bleacher Report egyik megosztását:

Ők itt ezeket a címkéket adták meg: NFL, Jacksonville Jaguars, Allen Robinson. A statisztikából könnyedén kiolvashatták, hogy az elérés azoknál volt a legmagasabb, akikhez az NFL címke miatt jutott el a poszt. A konkrétabb, a Jacksonville Jaguars és az Allen Robinson címkének köszönhető közönségtől viszont több aktivitás (kattintás, lájk, megosztás) érkezett, hiszen logikusan ők voltak azok, akikből a fenti cikk kivált bármiféle érzelmi reakciót.

Részünkről már nagyon szeretnénk ezt kipróbálni minél több oldalunkon, de egyelőre csak az angol nyelvű oldalakra érkezik meg, oda is csak a jövő héten.