Hogy kerüld el, hogy feltörjék az Instagram-fiókodat?

Közzétéve: 2017. szeptember 16.

UPDATE: Az elmúlt hetekben ismét arról szóltak a bulvárhírek, hogy feltörték és ellopták ismert celebek Instagram fiókjait, törölték az ott gyűjtött tartalmakat és valószínűleg az oldalt átnevezve, a magas követőszámot kihasználva más felületként értékesítették, vagy spamek küldésére használták azokat. Még tavaly szeptemberben írtuk az alábbi cikket, amiben megmutattuk, hogy kerülhetjük el, hogy Instagram fiókunk illetéktelenek kezébe kerüljön. Még mindig aktuális, olvassátok el és küldjétek tovább!

Az egyik legmeghatározóbb közösségi platform, az Instagram növekvő népszerűségéből fakadóan egyre nagyobb támadási felületet képez. Talán emiatt is meglehetősen gyakran szembesülhetünk azzal, hogy éppen feltörték valamelyik A-listás felhasználó fiókját, köztük a közelmúltban egy magyar vloggerét is. De hogyan kerülhető ez el? Erre adunk választ.

A héten arról szóltak a hírek, hogy feltörték az egyik legnépszerűbb hazai vlogger és influencer, FollowAnna Instagram-fiókját, amit egyúttal töröltek is. Bár a hekkelést jelentette az Instagramnak, nem tudni, hogy visszakapja-e a profilját. FollowAnna a YouTube-csatornáján tett közzé egy videót, amiben a negatív élménye kapcsán arról mesél, hogy az eset tanulsága számára az, hogy feltétlenül fontos beállítani a kétlépcsős azonosítást a fiókunkon.

FollowAnna azóta új Instagram-fiókot indított, de óriási munka lesz ismét összegyűjtenie korábbi rajongótáborát. Mindez pár egyszerű beállítással elkerülhető lett volna. De mit is kell tennünk, hogy biztonságban legyünk?

Hogyan állíthatom be a kétlépcsős azonosítást?

Az Instagram tavaly vezette be a fent említett opcióját, amivel a biztonsági beállítások hatékonyságát akarták növelni. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a felhasználónak hozzá kell adnia egy megerősített telefonszámot a fiókjához, így még ha a jelszava illetéktelen kezekbe kerülne is, SMS azonosítás nélkül nem tudnának belépni a profiljába. A funkciót nagyon egyszerűen bekapcsolhatjuk a beállítások menüpontban a képen látható lehetőség kiválasztásával:

Az opció kiválasztása után a megadott telefonszámunkra SMS-ben egy 6 számjegyű kód érkezik, amit be kell írnunk a felkínált mezőbe. Ne ijedjünk meg, ha esetleg nem kapjuk meg azonnal a kódot, próbálkozzunk pár perc, óra elteltével újra! Ezekután a felugró képernyőn további biztonsági kódokat is kapunk később belépésekhez. Ezeket mindenképpen mentsük el, illetve írjuk fel őket, és tároljuk kizárólag számunkra elérhető, biztonságos helyen.

Ezen lépések után Instagram oldalunk már nagyobb biztonságban lesz, így elkerülhetjük azt, hogy mások belépjenek fiókunkba, és illetéktelen tartalmat töltsenek fel, vagy akár töröljék azt, ahogy FollowAnna esetében is történt. Egyszerű, ám nagyon célszerű funkció, éljünk vele!

 

A Doxagram- eset

A nemzetközi közösségi média világát is megrázta pár hete az a hekkelési botrány, amikor egy Doxagram nevű hekker csoport állítólag több millió Instagram felhasználó adatait lopta el, amiben olyan közösségi média sztárok is érintettek voltak, mint például Selena Gomez, Emma Watson vagy Taylor Swift.

Az ügy hátterében egy adatvédelmi bug állhat, ami az Instagram számára már korábban is okozott problémákat. A cég természetesen azonnal megtette a szükséges lépéseket, megpróbálva védeni az érintettek személyiségi jogait, ráadásul ennek kapcsán megint felhívta rá felhasználók figyelmét, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy megvédjék a fiókjukat. Az Instagram biztonsági tippjeiről itt olvashatunk bővebben.

FollowAnna-val itt beszélgettünk az esetről.

Olvass tovább:

A kétlépcsős azonosítás bevezetéséről az elsők között számoltunk be.

Az influencereket érintő Instagram újdonságokról pedig itt számoltunk be korábban.

Az Instagram Súgójának ide vonatkozó részét itt találod.