Adathalász e-mail Facebook értesítő levélnek álcázva – Hogyan ismerjük fel őket?

Közzétéve: 2013. február 16.

Az allfacebook.com hívta fel a figyelmet a cikkben részletezett levélre, mely ismét a Facebook álarca mögé bújva igyekszik olyan interakciókra kényszeríteni minket, amik különben egyáltalán nem állnának szándékunkban.

Az alábbi levél első ránézésre egy átlagos Facebooktól érkezett értesítésnek tűnhet, azonban ha közelebbről megvizsgáljuk, máris megszólalhatnak a riasztóink, ugyanis a levél több ponton is minimum gyanús:

 

Lássuk, melyek ezek!

A feladó email címe: ha a közösségi oldaltól üzenetet kapsz, a feladó címe valami@facebook.com vagy valami@fb.com lesz, de semmiféleképpen nem például ez: abha@webhost01.webhero.com

A címzett e-mailcíme: ha a levél olyan címre érkezik, amivel egyébként nem is vagyunk Facebook felhasználók, mindenképp blokkoljuk az üzenetet. Ez a módszer a banki adathalász levelekre emlékeztet, ahol szintén megpróbálták az adott bank hivatalos levelének feltüntetni az üzenetet, amit olyanok részére is elküldtek, akik a banknak egyébként nem is voltak ügyfelei.

Részletek a levél alján: a Facebook főhadiszállásának címe helytelen, valójában Menlo Park, California lenne, de a küldőnek nem jutott eszébe ezt csekkolni.

URL-ek: ha gyorsan szeretnénk biztosra menni egy gyanús e-maillel és esetleg a fenti figyelmeztető jelek voltak azonnal egyértelműek, egy másik jó módszer a leleplezésre az URL-ek vizsgálata. Ha a Go To Facebook vagy a See All Notification fölé visszük az egeret, láthatjuk, hogy egyik link sincs még csak a közelében sem a Facebooknak: a hely ahova érkezni fogunk kattintás után, az az iphotoplay.com/pomerania, ami még egy laikusnak is egyértelműen gyanús kell, hogy legyen.

Mint kiderült, a fenti levél kivételesen nem adathalász kísérlet volt, csupán csak igen bosszantó módon próbálta elirányítani a gyanútlan kattintókat egy gyógyszerforgalmazó weboldalára, ami egyébként a spam e-mailek hagyományos gyógyszereit, többek között a Viagrát hivatott népszerűsíteni.

Ha a fenti jelek bármelyikét tapasztalod egy látszólag ismert brand-től érkezett levélben, mindenképp gyanakodj, mielőtt bármire rákattintanál!

Gondolj ismerőseidre, oszd meg velük ezt a bejegyzést, nehogy egy átverés áldozatai legyenek!