Videó az új Facebook megosztásról

Közzétéve: 2011. augusztus 30.

Az elmúlt héten a Facebook számos újítást vezetett be a biztonsági beállításokkal kapcsolatban. Ahogy mások is írták, a Google+ áldásos hatása érezhető, jelentősen javult a bejegyzések közzétételének személyre szabhatósága. Nem árt azonban odafigyelnünk az újdonságokra adatvédelmi szempontból:

Kivel, Hol, Kiknek?

Erre a három kérdésre válaszol a megosztás menete a jövőben. Ezentúl megmondhatjuk, kivel voltunk a bejegyzésben érintett eseményen. Meghatározhatjuk a helyet, ahol az esemény történt, vagy kép, videó készült, méghozzá függetlenül az éppen aktuális tartózkodási helyünktől. És sokkal jobban személyre szabhatjuk, kikkel osztjuk meg a jövőben a tartalmakat (nyissátok meg a videót teljes képernyőn, hogy jobban látsszon):

Vegyük észre a videón, hogy amikor bejelöltünk valakit a bejegyzéshez, akkor a Friends (+) megosztással bejegyzésünk nem csak a mi, hanem az ő ismerőseinek is megjelenik az üzenőfalán! Éppen ezért különösen nagy figyelemmel nézzük át a megújult adatvédelmi beállításokat is, ahol sok más mellett azt is szabályozhatjuk, mi történjen, amikor bejelöltek minket egy képen, vagy hozzáadtak minket egy bejegyzéshez:
Alaposan böngésszük át az új beállításokat!
A „How Tag Works” szekcióban tudjuk beállítani a megosztással kapcsolatos engedélyeket. Először is ne felejtsük el bekapcsolni (hisz alapállapotban ki van kapcsolva), hogy az engedélyünk nélkül ne menjen ki az üzenőfalunkra semmilyen bejegyzés:
Ha ezzel megvagyunk, javasoljuk, hogy kapcsoljuk ki annak az engedélyét is, hogy barátaink minket is bejelöljenek a „régi” mobil alkalmazásos Check-in-nel egy adott helyen. Nem mindenki örülne, ha a titkárnője (hölgyeknek titkára) bejelentkezne ebédidőben, hogy a főnökkel ebédel és ezt a főnök minden ismerőse látná az üzenőfalon. :)Végül kapcsoljuk be, hogy az engedélyünk nélkül senki ne tudja bejelölni magát a képeinken:
A Facebook új működéséről még nagyon sokat lehetne írni, meg is tették már előttünk pár nagyon jó cikkben itt és itt, de az adatvédelmi beállításoknak egy később cikkünkben még több időt szentelünk majd.

Addig is nyomjatok egy like-ot, hadd tudják meg ismerőseitek is, hogy mire kell figyelni hamarosan az adatvédelmi beállításoknál! 🙂