Vége a levágott képeknek a Facebookon?

Közzétéve: 2013. december 19.

Úgy tűnik, a Facebook csendben bevezetett egy újítást, ami elsőre kicsit furcsának tűnhet az oldal adminoknak, másodikra azonban kifejezetten dicséretes fejlesztésnek fogjuk tartani.

Bizonyára sokan bosszankodtak már, hogy egy Timeline oldalra feltöltött kép nem megfelelő méretű volt és a Facebook automatikusan levágott belőle, olykor fontos részeket kihagyva az adott képből:

Nos, úgy látszik, ennek vége és mostantól minden kép megfelelő kicsinyítésben, de teljes terjedelmében látszani fog a hírfolyamokban:

Érdekes újítás, azonban akik megszokták a korábbi állapotot, ügyeljenek, mert vannak azért járulékos problémák is. Ugyanis a kiemelt képek is vágás nélkül kerülnek az oldalra, így a képek olykor nem töltik ki a teljes szélességet, ami fura lehet a két oldalt meghagyott szürke sáv miatt:

Figyeljünk arra is, hogy ha nem szerencsések az arányok, akkor a képünk gyakorlatilag láthatatlan lesz. Ezen a példán egy túl széles és nem nagyon magas kép került ki a bejegyzésbe, az új elrendezés szerint teljes terjedelmében:

Ügyeljünk arra is, hogy a jövőben az állóképek is rendesen látszani fognak, így 1-1 bejegyzés magassága jelentősen megnőhet az idővonalon:

Bár elsőre talán furának tűnik, hosszú távon nyilván egyszerűbb lesz ez a megoldás a felhasználóknak. Gyakorlott oldal adminoknak viszont okozhat az elején bosszúságot, hiszen a bevált reflexeket újra kell tanulni, a képek mostantól nem úgy látszanak, ahogy korábban! 🙂