Ugranak a reakciógombos Facebook szavazások

Közzétéve: 2016. december 05.

Idén február végén debütáltak a Facebook posztoknál a reakciógombok, amelyek hamar népszerűvé váltak a „hagyományos” Tetszik (Like) gombok mellett. A Facebook most megváltoztatta az irányelveit a reakció gombokra vonatkozóan, felsorolva azokat a felhasználási területeket, amelyek a jövőben tiltottak.

facebook-reakciogombok

Hogy mire használják a felhasználók a reakciógombokat a Facebook szerint, az egyértelmű: a poszttal, vagy annak tartalmával kapcsolatban fejthetik ki egyszerűen a véleményüket.

Az utóbbi időben azonban elsokasodtak azon posztok, ahol a reakciógombokat szavazó gomboknak használták a posztokban az adminok. Ezt zárja ki most a Facebook és jelzi egyértelműen, ezeket nem engedi az irányelvei alapján.

Amit nem szabad többek közt:

  • Szavazó mechanizmusként használni
  • Eszközként használni, amivel egy eseményt, vagy tárgyat jelöl meg
  • Egy bizonyos reakciógomb megnyomására buzdítani a rajongókat
  • Élő videókban egy bizonyos reakciógomb megnyomását kérni ahhoz, hogy történjen valami (Példa: ,,Nyomj a Hűha gombra, ha azt akarod, hogy ugorjon egyet ez a kutya„)
  • Az eredeti szándéktól eltérő módon történő felhasználásra utasítani

Ezek a leggyakrabban feltűnő szabálytalan felhasználások. Főleg az utóbbi időben szaporodtak meg az olyan élő videók, amiben a reakciógombok alkalmazásával lehet szavazni és ennek megfelelően változik a tartalom. Ezen kívül azonban a kreatívokon is tilos a reakciógombokat módosítani, így például azok színének megváltoztatása sem engedélyezett.