Mikor lesz mindenki számára bevezetve a Facebook Timeline?

Közzétéve: 2011. november 12.

A Facebook már több, mint 2 hónapja jelentette be a Timeline-t, egy vadonatúj profil oldalt, melyet azonban láthatóan nem siet el mindenki számára bevezetni. Hogy ennek mi az oka, arra Lance Ulanoff írta meg válaszát a Mashable oldalán. Ezt a cikket fordítottuk le Nektek gyakorlatilag változtatás nélkül, így egy sajátos hangvételben olvashatjátok most el a magyarázatot:

Hamarosan itt a Facebook Timeline?

A közösségi szektort hetek óta egy kérdés tartja lázban: mikor éri el hivatalosan is a tömegeket a Facebook Timeline? A világ legnépszerűbb közösségi portáljának fejlesztői tartottak egy kisebb összejövetelt New York belvárosában, ahol száguldó riporterként én is szerét ejtettem a részvételnek. Ha valaki választ tud adni a fenti kérdésre, akkor azt közöttük fogom megtalálni.

A divatos, manhattani hotel tetején lévő sötét és zsúfolt klubból bámulatos kilátás nyílt a városra, a kicsiny szobában pedig kis csoportokba gyűlve a tervezők arról beszélgettek, hogyan álltak elő egy-egy ötletükkel a Timeline fejlesztése során. Kiszúrok egy szemüveges fickót, aki épp egy másik riporternek magyaráz valamit izgatottan. Vadul elkezdek figyelni: „Az egyik dolog, amit megtanultunk, hogy nem sétálhatunk csak úgy be egy szobába, és rendezhetjük át az összes bútort” – ez Sam Lessin volt, a Facebook Timeline termékmenedzsere, miközben elmagyarázta, miért nyújtják ilyen hosszúra a Timeline globális bevezetését. Ez a frissítés alapjaiban fogja átrendezni a profilok megjelenését és felépítését, lényegében ez egy idővonalra helyezi a felhasználók virtuális életét és ténykedésüket, de egy kellő részletességgel kitöltött profil esetén akár arra is van lehetőség, hogy rögtön a regisztrációt követően láthatóvá váljon a felhasználók korábbi életútjának egy része.

Aztán Lessing emlékeztet rá, hogy akik szerették volna a hivatalos bevezetés előtt kipróbálni a Timeline-t, minden további nélkül megtehették ezt. És ez igaz is, amint átrágtam magam néhány egyszerű fejlesztői manőveren, jómagam máris Timeline felhasználóvá váltam. Csak ámultam és bámultam, hogyan rendezte automatikusan át az alkalmazás a profilomat. Ha Facebook profilod kissé rendetlen, könnyedén megfeledkezhetsz bizonyos fotókról és bejegyzésekről, adott esetben még azokról is, amik a legtöbb lájkot és kommentet kapták. A Timeline segít kibogozni és kronológiai sorrendbe rendezni az igazán fontos történéseket. Közelebb araszolok Lessinghez, aki kezd nagyon belemelegedni a témába. Épp azt magyarázza, hogy a Timeline bevezetési stratégiájának szerves részét képezi az a fázis, amikor lehetőséget adnak a kezdeti hozzáféréshez. Így az olyan emberek, mint én, a kíváncsiak és a tájékozódni vágyók elsőként tanulgathatják az új platform használatát.

A felhasználók hamar birtokba vették az új design-t

Ez lényegében arra szolgál, hogy létrejöjjön egy Timeline használói bázis, akik nem a Facebook fejlesztői gárdájába tartoznak, hanem átlagemberek, és akik mintegy úttörői lesznek az új alkalmazásnak. Ezeknek a felhasználóknak a kevésbé műszaki beállítottságú barátai és családtagjai lesznek az elsők, akik találkoznak majd az újítással és így azonnal lesz kihez fordulniuk, ha esetleg gondjuk akad az alkalmazás használata közben. Világos, hogy a Facebook célja a maihoz hasonló eseményekkel az, hogy az újításaik saját maguk hívják fel a média figyelmét, jelen esetben a Timeline előnyeire és használatára, de biztosak lehetünk benne, hogy arra is van a vállalatnak kész terve, hogy hogyan segítse majd eligazodni a tagokat az új ösvényen, ha a Timeline hivatalosan is világszerte bevezetésre kerül.

„A dolgokat megváltoztatni, és utána megmagyarázni a változást – ez sajnos nem működik” – mondja Lessin. „Írhatunk egy rakat FAQ-t, de a kutya sem fogja elolvasni őket.”
Természetesen a Timeline nem maradhat örökké béta fázisban, lassan meg kell tenni a következő lépést, ami mindenki számára elérhetővé teszi az új profil felépítését. Remegve kérdezem, mégis mikor várható ez a bizonyos lépés? De válaszul csupán ennyit kapok: „hamarosan”.

Eljön-e valaha az idő, amikor a Facebook végül „átrendezi a bútorokat” minden user profiljában? Lessin szerint mindenképp lesz egy pont, amikor a Facebook meglépi a globális átállást, de ennek időpontjáról továbbra sem tudunk meg részleteket. A kanapé tehát egyelőre marad az eredeti helyén, a heverő is jó ott, ahol most van, és a kedvenc karosszéked sem megy arrébb egy centit sem. Természetesen odébb teheted őket, ha szeretnéd, de talán még jobb lenne, ha ellátogatnál a technofóbiás szüleidhez, és nekik segítenél bútort tologatni. Igen, még mindig a Facebookról beszélek.

Próbáljátok ki Ti is!

Eddig tartott a cikk, amiből kiderült, hogy még várnunk kell a globális bevezetésre. De ahogy a Mashable is írta, a Timeline bárki számára elérhető, csak pár kattintásra van szükségünk hozzá, ennek lépéseit mi is leírtuk itt: https://besocial.hu/2011/09/igy-erheto-el-a-facebook-timeline/

Ti mit gondoltok, jó a Facebook bevezetés-elnyújtós módszere, vagy inkább a drasztikus, hirtelen, globális átállásra szavaznátok? Kommentben várjuk a véleményedet!