Megszűnnek az alkalmazás profiloldalak, változik a telepítési folyamat

Közzétéve: 2011. december 11.

A Facebook developer blogban tegnap jelent meg a bejegyzés, miszerint az újonnan létrehozott alkalmazások már nem kapnak saját profil oldalt, illetve a korábban létrejött app oldalakat 2012. február 1-ig törlik.

Ez talán sokaknak nem is lenne nagy probléma, hiszen tapasztalataim alapján nem sok figyelmet szenteltek ezeknek az app készítők. Viszont ennek következtében megváltozik az iFrame alkalmazások hozzácsatolása a rajongói oldalakhoz. A korábbi telepítési folyamatban fontos szerepe volt az alkalmazás profil oldalán található add to my page hivatkozásnak, ami mostantól megszűnik.

A helyét egy új ui elem veszi át. Egy modal ablak, amiben a korábbi telepítéshez hasonló módon csatolhatjuk az alkalmazásunkat a kiválasztott oldalhoz. A folyamat problémás része az, hogy ez az ablak magától nem jelenik meg. El kell helyeznünk egy rövid kódot a telepíteni kívánt alkalmazásban a megnyitáshoz. Másik lehetőség, hogy egy felparaméterezett hivatkozáson keresztül csaljuk elő a telepítő felületet.

A felparaméterezett linknet a következő formában kell meghívni:

http://www.facebook.com/dialog/pagetab?app_id=YOUR_APP_ID&next=YOUR_URL

Ahol az app_id a hozzáadni kívánt alkalmazás ID, a next pedig az az URL, ahová a telepítés után navigálni szeretnénk a böngészőnket.

Egy példa URL:
https://www.facebook.com/dialog/pagetab?app_id=262644317080999&next=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F

A hivatalos bejegyzésben találhatunk egy példa kódot arra is, hogy az alkalmazáson belül hogyan kell elhelyezni a telepítő ablakot megjelenítő kódot.

Segítségként létrehoztunk egy egyszerű felületet, amin keresztül talán picit könnyebb az alkalmazástabok hozzáadása a rajongói oldalhoz.

Ha hasznos volt, ajánljátok az ismerőseiteknek is, hogy ne fussanak felesleges köröket 🙂