Gondolkodj, mielőtt lájkolsz!

Közzétéve: 2013. január 19.

A Facebook Graph Search keresője könnyebbé teszi majd a keresést az emberek érdeklődési körei alapján A facebooklogin cikke azonban figyelmeztet az új funkció árnyoldalaira – innentől sokkal jobban oda kell figyelnünk arra, hogy milyen oldalakat vagy bejegyzéseket kedvelünk!

Az vagy, amit lájkolsz!

A Graph Search segítségével a felhasználók között az alapján szűrhetünk, hogy korábban milyen dolgokat lájkoltak. Ha például egy vicces oldal „Szellentés a liftben” bejegyzését tetszikelted, akkor simán bekerülhetsz „az emberek, akik szeretnek szellenteni a liftben” lekérdezésbe. Egy angol újságcikk további extrém példákat hoz, milyen listázásokat képzelnek el az új funkcióval.

Felelős vagy a véleményedért!

Azt gondolod, hogy az előbbi példa túl sarkos? El kell szomorítsunk, ez csak a jéghegy csúcsa. A korábbi vélemény nyilvánításoddal már elkészítetted a profilodat, hogy milyen ember vagy a Facebook keresője szerint. Lájkoltad a „Főiskolás csajok” oldalt? Akkor már benne is vagy, az „Ember, aki főiskolás csajokra bukik” keresési eredményben. Vagy a „Füves gyönyörök” oldalt? Máris része lettél a „A kábítószer iránt érdeklődő emberek” listájának. Az eddig esetleg viccesnek szánt lájkolásaid következményeként könnyen rád süthetik, hogy rasszista, szexista, önimádó ember vagy – pusztán a múltbeli lájkjaid alapján…

Itt az idő a takarításnak és a védekezésnek!

Itt az idő, hogy átnézd az adatvédelmi beállításaidat, és elrejtsd azt a részét az arcodnak, amit nem akarsz megmutatni az ismerőseidnek. Takarítsd ki a profilodat, dobd ki az oda nem illő oldalakat. És légy nagyon körültekintő, mit kommentelsz és lájkolsz a Facebookon!

Tanácsunk: kétszer is gondold meg, mielőtt a nevedet adod egy Facebook bejegyzéshez vagy oldalhoz!

Neked mi a véleményed az új Graph Search funkcióról?