A Facebook profil túléli a tulajdonosát

Közzétéve: 2016. április 21.

Kevesen ismerik a Facebook hagyatéki kapcsolattartó funkcióját, holott egy rendkívül fontos beállításról van szó, amellyel persze a legtöbb ember nem szeretne találkozni.

A Facebook jelenleg a legfrissebb statisztikák szerint 1,59 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik. Bár nincs nyilvánosan hozzáférhető adat, de a közösségi oldal 12 éve alatt valószínűsíthető, hogy rendkívül sok az olyan profil, amelynek tulajdonosa már elhalálozott. Kényes és egyes kultúrákban tabu téma ez, azonban rendkívül fontos, hogy mi lesz a „digitális személyiségünkkel” a földi életünk végét követően.

A legjelentősebb közösségi oldal globálisan és Magyarországon is a Facebook, amely tartalmaz kegyeleti funkciót. Ez a felhasználó halála után nyújt lehetőséget arra, hogy a hozzátartozók gondoskodjanak az elhunyt profiljáról. Ha nem szeretnénk kontroll nélkül hagyni adatlapunkat azt követően, hogy már nem leszünk, akkor ezt a beállítást még most el kell végezni.

facebook-hagyateki-kapcsolattarto-1

A hagyatéki kapcsolattartó menüpont a Beállítások, Biztonság opción belül található meg, ide kattintva. A Facebookon elérhető ismerősök között kell kiválasztani egy személyt, családtagot, vagy közeli barátot, aki gondozza a fiókot akkor, ha történne valami. Ennek a személynek felnőttnek (18 éven felettinek) kell lennie. A feladatot egy emberre bízhatjuk, nem lehet egyszerre több felhasználót is hozzáadni. Fontos megjegyezni, a beállított kapcsolattartó a jövőben még törölhető, helyette más állítható be.

A beállítás során lehetőség van arra, hogy küldjünk egy előre megírt üzenetet a kiválasztott személynek. Ebben értesül a hagyatéki kapcsolattartónak választásról, illetve kap egy linket, amelyről elindulhat ha egyszer szükség volna betölteni ezen szerepét. Az üzenet kiküldése nem kötelező.

facebook-hagyateki-kapcsolattarto-4

A kiválasztás során két másik opció is megadható. A megjelölt személynek adható adatarchiválási engedély. Ennek birtokában halálesetet követően a megbízott letöltheti a közzétett bejegyzéseket, fényképeket, videókat, valamint az adatlap Névjegy területén található információkat, azonban az üzeneteket nem. Rendelkezhetünk úgy is, hogy elhalálozás után a fiók törlésre kerüljön, és ne készüljön belőle emlékoldal.

A hagyatéki kapcsolattartó lehetőségei

  • Rögzített bejegyzést írhat az adatlapra (pl. utolsó üzenetet oszthat meg a felhasználó nevében, vagy tájékoztatást adhat a gyászszertartásról).
  • Válaszolhat az új ismerősnek jelölésekre (pl. régi ismerősökére vagy olyan családtagokéra, akik még nem voltak a Facebookon).
  • Frissítheti a profilképet és a borítóképet.

Amit nem tud megtenni a hagyatéki kapcsolattartó

  • Nem léphet be a fiókba.
  • Nem tud korábbi bejegyzéseket, fényképeket vagy más, az idővonaladon megosztott dolgokat eltávolítani vagy megváltoztatni.
  • Nem tudja elolvasni az üzeneteket.
  • Nem tud törölni egyetlen ismerőst sem.

Amikor egy Facebook profil tulajdonosa meghal, először emlékoldallá kell nyilvánítani fiókját ahhoz, hogy a hagyatéki kapcsolattartó hozzáférjen ahhoz. Az itt található űrlapon meg kell adni, ki hunyt el és mikor történt ez. Az oldal szerint a halálesetet igazoló dokumentum megadása nem kötelező, azonban szükség lehet ahhoz, hogy ténylegesen megtörténjen a kérés jóváhagyása. A bejelentéseket a Facebook egy dedikált csoportja ellenőrzi. A bejelentés valóságtartalmának megállapításához bekérhető igazoló dokumentum (pl. halotti bizonyítványt), ezt célszerű lehet már automatikusan küldeni. Az emlékoldallá nyilvánítás kérését nem csak a hagyatéki kapcsolattartó kezdeményezheti.

facebook-hagyateki-kapcsolattarto-3

Amint visszaigazolta a Facebook a kérés feldolgozását, két dolog történhet. Ha az elhunyt korábban kérte, hogy törlésre kerüljön az oldala, akkor az megtörténik és nem készül emlékoldal. Ellenkező esetben a hagyatéki kapcsolattartó megkapja a hozzáférést a fiókhoz. Ezzel ahogy fentebb is szerepel, nem tud a profilba belépni, vagy elolvasni az üzeneteket, azonban lehetősége van lecserélni a profilképet és kitűzni egy bejegyzést. A család számára fontos funkció lehet az adatarchiválás, hiszen így a fontosabb emlékeket a Facebookon kívül is megőrizhetik.