Bajban vagy? Katasztrófa esetén így használd a Facebookot

Közzétéve: 2014. október 16.

Katasztrófa vagy válság idején sokan a Facebookon keresztül üzennek szeretteiknek. Az ilyen nehéz pillanatokban a kommunikáció, vagy annak a hiánya a legborzasztóbb, legidegölőbb.

A Facebook ezekre az esetekre hozta létre a Biztonsági Ellenőrzést – ami a legegyszerűbb módja annak, hogy jelezd, hogy biztonságban vagy, illetve ezen keresztül tudod ellenőrizni családtagjaidat, barátaidat, rendben vannak-e.

Súlyos katasztrófa esetén a Biztonsági Ellenőrzés az alábbiakban segít:

*Tudathatod a családoddal, a barátaiddal, hogy rendben vagy
*Az érintett területen belül tudsz ellenőrizni másokat
*A barátaidat meg tudod jelölni „biztonságban”-ként
*Csak a barátaid látják a biztonságban állapotodat, és a megosztott kommentjeidet

A 2011-es földrengés és szökőár, ami Japánban pusztított, országszerte több mint 12,5 millió embert érintett, és több mint 400 ezer lakost kellett evakuálni. A válság alatt pedig azt láttuk, hogy a legtöbben a technológia, a közösségi média segítségével próbálnak kommunikálni a külvilággal. Ezek után talán nem is annyira meglepő, hogy a Facebook Biztonsági Ellenőrzés funkcióját japán mérnökök tervezték.

Mivel – a Facebook szerint – sajnos túl gyakran történnek katasztrófák, és a tapasztalatok azt mutatják, a Facebookot rengetegen használják tájékozódásra, üzenetküldésre ilyenkor, ezért hamarosan világszerte elérhetővé teszik a Biztonsági Ellenőrzést, mind asztali gépen, mind pedig Androidon és iOS-en.

Hogyan működik?

Ha olyan körzetben tartózkodsz, ahol természeti katasztrófa történt, a Facebook beméri a tartózkodási helyedet, és értesítést küld arról, hogy jelezd, ha már biztonságban vagy. Ezt a Faceboook a hírfolyamban megjeleníti, frissítésként.

Ha a barátaid tartózkodnak természeti katasztrófa sújtotta területen, akkor azonnal értesítést kapsz majd róla, ha biztonságban lesznek.

Mark Zuckerberg az erről szóló bejegyzése alatt egy – egyébként teljesen jogos – felvetésre azt válaszolta, hogy a szolgáltatás eleinte a természeti katasztrófák idejére szól majd, az idő múlásával azonban kiterjesztik „több, más típusú problémára is”.

A Facebook a blogjában az erről szóló bejegyzést úgy zárja, hogy bíznak abban, ha valaha hasonló helyzetbe kerülnél, akkor a Biztonsági Ellenőrzés a segítségedre lesz.