8 tuti tipp az adataid védelméhez Facebookon!

Közzétéve: 2018. március 23.

A felhasználók személyes adatai a lehető legolcsóbban megszerezhető, mégis busás haszonnal értékesíthető kereskedelmi árucikké váltak, mióta Mark Zuckerberg csapata felismerte, hogy az emberek pusztán az élményért cserébe is képesek lemondani magánéletük egy részéről.

Elvi síkon természetesen semmilyen probléma sincs egy ilyen korrekt barterügylettel, ahol a user a közösségi médián keresztül kapott felhasználói élményért nem pénzzel, hanem személyes adatainak egy részével fizet, amit a szolgáltató szigorúan szabályzott keretek között marketingtevékenységre használhat fel a későbbiekben.

A prevencióra kellene helyezni a hangsúlyt

A gyakorlati megvalósítás során leginkább ott jelentkezhet probléma, amikor a felhasználók többsége egyáltalán nem olvassa el a szolgáltató adatkezeléssel kapcsolatos szabályzatát, melyben korrekten és világosan feltüntetésre került, hogy kinek és pontosan milyen feltételekkel értékesítheti a személyes információkból kinyert adatokat a Facebook.

Ebből az következik, hogy egyáltalán nem a közösségi médiával van probléma, hanem felelőtlen felhasználók tízmillióival, akik gondolkodás nélkül adnak át magukról mindenféle információt, akár harmadik fél számára is a Facebookon keresztül.

Ismét botránytól hangos a sajtó

A napokban kirobbant Facebook botránnyal kapcsolatban ismét előtérbe kerültek a felhasználókat érintő adatvédelmi kérdések, miután a Cambridge Analytica nevű elemző cég visszaélésére fény derült.

Az eset attól különleges, hogy a cég egy olyan alkalmazáson keresztül szívta le az adatokat mintegy 50 millió felhasználótól, amit a károsultak jelentős része le sem töltött. Erre nem is volt szükség, hiszen az adatokhoz az ismerősök profilján keresztül jutott hozzá az alkalmazás.

Ez azért volt megvalósítható, mert az adatvédelmi beállításokat nem optimalizálták helyesen a felhasználók. Pedig ezzel megakadályozhatták volna, hogy hozzáférhessenek az adataikhoz egy ismerősükön keresztül.

A Facebook álláspontja az ügyben

Mark Zuckerberg nyilatkozata némiképp enyhítette a korábbi kedélyeket, hiszen a Facebook alapítója az alábbi információkat közölte a nyilvánossággal:

  • A visszaélés nem friss és napjainkban már sokkal kevesebb adathoz férnek hozzá az alkalmazásokon keresztül a külső partnerek.
  • A Facebook alkalmazások engedélyezésénél pedig mindenki egyedileg beállíthatja, milyen adatokhoz engedi hozzáférni az alkalmazást és annak fejlesztőjét.

Egy jelenleg futó alkalmazással tehát már nem fordulhat elő hasonló eset még abban az esetben sem, ha a felhasználók figyelme elsiklana néhány adatvédelmi beállítás felett.

A Be Social csapata az eset okán készített neked egy összefoglalót, amely felhívja a legfontosabb teendőkre a figyelmet az alkalmazások kezelésével és telepítésével kapcsolatban.

A legfontosabb adatvédelmi beállítások az alkalmazásokkal kapcsolatban

Érdemes bizonyos időközönként ellenőrizned a már meglévő alkalmazásaidat és azok jogosultságait. Ezt a Facebook oldalad Beállítások/Alkalmazások menüpontjában tudod elvégezni.

Ha még sohasem végezted el ezt az ellenőrzést, akkor valószínűleg nagyon meg fogsz lepődni azon, mennyi alkalmazásnak adtál már hozzáférést a személyes adataidhoz. Azt javasoljuk, hogy törölj a listából minden olyan platformot, amit nem használsz rendszeresen. (Később még adhatsz nekik jogosultságot, ha mégis meggondolnád magad) Ezt úgy teheted meg, hogy az alkalmazásra mész az egérrel és egyszerűen az X-re kattintasz.

A megmaradt applikációk esetében pedig érdemes elvégezned a korábbi adatvédelmi beállítások felülvizsgálatát. Válassz ki egy alkalmazást és klikkelj rá a „Beállítások módosítása” lehetőségre. Ha mindent jól csináltál, akkor az alábbi ablak ugrik fel. (példánkban a Be Social Facebook Nyertes alkalmazásának beállításai láthatóak)

Itt ellenőrizheted és beállíthatod, kinek legyen látható az alkalmazás, valamint mit és kivel szeretnél megosztani a személyes adataidból. A beállítások elvégzésénél törekedj rá, hogy minél kevesebb adatot ossz meg magadról. Arra azonban mindenképpen ügyelj, hogy ha túl kevés adatot adsz meg azzal teljesen ellehetetlenítheted az alkalmazás működését vagy élvezhetőségét. Ha nem szimpatikus egy alkalmazás vagy veszélyesnek találod, inkább töröld ki.

Ezeket is érdemes ellenőrizned

Az alkalmazások listája alatt további 4 lehetőséget is találsz, amelyeket szintén fontos optimalizálnod, hogy biztonságosan használhasd a Facebookot.

Az alkalmazások, weboldalak és bővítmények dobozban annak a platformnak a működését tudod szabályozni, ami lehetővé teszi, hogy külső alkalmazásokat használj Facebook regisztráció segítségével. Itt az alábbi két választási lehetőséget kínálja neked a Facebook:

  1. Bekapcsolva hagyod a platformot és máshol optimalizálod annak működését.
  2. Kikapcsolod a platformot és ezzel rengeteg lehetőségtől elesel. Nem fogsz tudni például Facebook profillal se játékokba, se alkalmazásokba bejelentkezni. (A Facebook Nyertes alkalmazásunkat sem használhatod így!)

A játék- és alkalmazásértesítések dobozban a játékfelkérések és alkalmazásfrissítés értesítéseit kapcsolhatod ki vagy be attól függően, hogy szükséged van-e erre az opcióra. Ha kikapcsolod a funkciót, akkor is elérhetőek lesznek számodra az alkalmazások és a játékok, csak éppen nem kapsz tőlük értesítést a jövőben.

A mások által használt alkalmazások dobozzal állíthatod be vagy tilthatod le azokat az információkat, amellyel nagy valószínűséggel visszaéltek a Cambridge Analytica adatbotrány során is, ezért itt érdemes rendkívül óvatosnak lenned.

Ebben a dobozban védekezhetsz tehát az ellen, hogy ismerőseid hibájának köszönhetően legyél áldozat. Azt javasoljuk, hogy lehetőség szerint minél kevesebb jelölőnégyzetbe tegyél pipát. Ne ess azonban abba a hibába, hogy semmit sem engedélyezel, mert akkor élvezhetetlenné válik számodra a Facebook használata és végeredményben kizárólag magaddal szúrsz ki.

A Facebook mobilalkalmazás régebbi verziói dobozban azoknak a korábbi alkalmazásoknak a láthatóságát állíthatod be, amelyek még nem rendelkeztek integrált láthatóságbeállítással.

Új alkalmazásokkal kapcsolatos tudnivalók

Amennyiben új alkalmazásnak szeretnél jogosultságot adni a személyes adataidhoz, akkor is nagyon óvatosan járj el.  Sok felhasználó nincs is vele tisztában, hogy már a regisztráció során is sokat tehet adatai védelméért. A továbbiakban a Be Social Facebook Nyertes alkalmazásán keresztül mutatjuk be neked, mire figyelj a regisztrációs folyamatnál.

A www.facebooknyertes.com domaint begépelve az alábbi kezdőoldal fogad majd

Itt értelemszerűen a Bejelentkezés Facebook azonosítással gombra kell kattintanod, ami után a következő oldalra ugrik az alkalmazás:

A felhasználók nagy része itt követi a legnagyobb hibát, amikor automatikusan a Folytatás gombra kattint anélkül, hogy egyáltalán elolvasná az alkalmazás használati feltételeit és Adatvédelmi szabályzatát.

Érdemes a Módosítás linkre is rákattintani és ott is ellenőrizni, hogy valóban kötelező-e megadnunk az összes kért infót az alkalmazás használatához. A linkre kattintva az alábbiak szerint módosul a képernyőd

Rögtön szembe tűnik, hogy kizárólag az egyébként is nyilvánosan elérhető adataidat kötelező megadni az alkalmazás számára, tehát az e-mail címed mellől akár el is távolíthatod a pipát és így léphetsz tovább a következő oldalra.

Korábban egyébként éppen ezen az oldalon volt megtalálható azoknak a feleslegesen bekért adatoknak a listája, amikkel adathalásztak az alkalmazások és amelyek indokolatlan bekérését a 2018 májusától hatályba lépő GDPR rendelet is tiltani fog.

A következő oldalon szintén engedélyt kér az alkalmazás, ahol ismét érdemes ellenőrizni A megadott adatok áttekintése alatt, pontosan mihez kéri a hozzájárulásunkat az alkalmazás:

A linkre kattintva pontosabb információt kaphatsz arról, hogy mire kíváncsi az alkalmazás. A Facebook Nyertes esetében az összes általad kezelt oldalhoz kérünk hozzáférést, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sorsolni tudjunk az adatok alapján, tehát nyugodtan engedélyezheted a kérést.

Ilyen esetben mindig azt érdemes mérlegelned, hogy az alkalmazás által kért adatok arányban vannak-e azzal, amire szeretnéd használni azt. Például, ha egy játék kérné a hozzáférést az összes oldaladhoz, akkor érdemes tiltott adathalászatra gyanakodnod.

Azt javasoljuk soha se engedélyezz semmit az alkalmazásoknak rutinszerűen, mert nagyon könnyen ráfázhatsz. Ha további kérdésed lenne az alkalmazásokkal kapcsolatban, akkor fordulj hozzánk bátran, szívesen segítünk bármiben.