5 dolog, amit feltétlen tudnod kell az új biztonsági beállításokról

Közzétéve: 2011. szeptember 01.

Az új profiloldalakkal jelentősen változtak a biztonsági beállítások. Összeszedtünk 5 fontos változást, amit mindenkinek érdemes megismernie, hogy később ne érjék meglepetések:

Mostantól minden könnyebb?

Korábban a felhasználóknak az Adatvédelmi beállításokon keresztül lehetett beállítani mindent. Mostantól egyenként módosíthatunk minden apró részletet egy legördülő menüben a profiloldalunkon, illetve a bejegyzéseknél. Lássuk a komolyabb változásokat:

1. Testre szabható profil beállítások

Minden adatot, amit a profilunkhoz felvittünk – a születési helyünktől a fényképalbumokig – egyenként szabályozhatunk, beállíthatjuk, hogy kiknek legyen elérhető. Legördülő menükben állíthatjuk be, hogy mindenki, vagy csak a barátaink, vagy egyedileg beállított csoportok lássák csak. Szinte lemásolva a Google+ megoldását, a választási lehetőségek folyamatosan bővülnek, ahogy különböző csoportokat hozunk létre ismerőseinkből:

2. Letisztultabb adatvédelmi beállítások

Az Adatvédelmi beállítások menüpont mostantól sokkal letisztultabb, áttekinthetőbb lett. Itt tudjuk beállítani, hogy a bejegyzéseink alapértelmezésben kiknek jelenjenek meg. Ezt a beállítást a közzététel előtt és most már utána is bármikor megváltoztathatjuk. Azok a beállítások kikerültek innen, amiket a profilszerkesztésnél egyenként tudunk állítani, helyette csak a fontosabb általános beállítások maradtak, többek között az, hogy hogyan kezelje a Facebook, ha mások bejelölnek minket egy fotón, vagy bejegyzésben.

 

3. Nézd meg, hogy látnak mások!

Ezt a funkciót nehezen lehetett csak megtalálni korábban az adatvédelmi beállításoknál. Most már ez is könnyebben elérhető, így ellenőrizhetjük, hogyan látják profil oldalunkat, adatainkat mások. Megnézhetjük, mit látnak azok, akik nem ismerőseink, de akár egyenként ellenőrizhetjük, hogy barátaink milyen információhoz juthatnak hozzá.

4. Az engedélyünk nélkül nem jelölhetnek be minket!

A Facebook egyik komoly újítása, hogy mostantól engedélyhez köthetjük, hogy mások képeket, bejegyzéseket tegyenek fel rólunk. Erről bővebben írtunk korábbi cikkünkben, érdemes elolvasni, fontos újítás!

 

5. Ha nem akarjuk látni valakinek a bejegyzéseit

Mostantól a bejegyzések, felhasználók letiltása is megváltozott. Alapesetben a bejegyzések mellett csupán két lehetőséget látunk: “Hide this post”, vagy “Report post as spam”.

Ha tartósan szeretnénk tiltani valakit az oldalunkról, de nem akarjuk spam-nek jelölni, a Hide this post menüpontra kattintva tehetjük meg:

Itt van lehetőségünk a törlés visszavonására, vagy minden tartalom tiltására a felhasználóhoz, de akár az ismertséget is törölhetjük. Oldalak esetében természetesen az “Unlike page” lehetőséggel találkozunk itt.

Reméljük hasznosnak találja mindenki az újításokat. Ismerkedjetek vele, mert hamarosan minden profiloldal átalakul és érdemes gyorsan átnézni a beállításokat, hisz néhány elem (pl. a képek bejelölése) alapállapotban engedélyezett.

Ha szeretnéd,  hogy barátaid is tudjanak ezekről, nem kell mást tenned, csak kattints lent a Like-ra, a többi már a Facebook dolga. 🙂