Kategóriák

Archívum

Hogyan tudsz beállítani listákat a Facebookon, hogy aztán eldöntsd, kinek mit mutatsz magadból?

Írta: besocial,


besocial

Kategória: BeTanuló


Adódhatnak helyzetek, amikor valamit inkább azért nem posztolsz a Facebookra, mert azt gondolod, jobb, ha néhány ismerősöd nem látja. Igazad van, az egykori iskolástársaknak, akiket több mint 10 éve nem láttál és talán már meg sem ismernéd őket az utcán nem kell látniuk mondjuk a legutóbbi nyaralásod képeit. Meg olyan is előfordulhat, hogy valamilyen tartalmat csak egy bizonyos körrel osztanál meg: a céges karácsonyi bulin készült videót elég, ha a kollégák látják. A jó hírünk az, hogy megoldható, hogy csak bizonyos ismerősökkel ossz meg tartalmakat, vagy hogy bizonyos ismerősök elől elrejts tartalmakat.

Most pedig azt is megmutatjuk, hogy hogyan!

A Facebook segít kategorizálni ismerőseidet

Amikor valaki ismerősöd lesz a Facebookon, a bejelölésnél vagy éppen a visszaigazolásnál az adatlapján besorolhatod őt valamilyen listára aszerint, hogy honnan is ismeritek egymást. A Facebook alapból felajánl néhány lehetőséget: Közeli ismerősök, Család, Munkahely, de válogat az adatlapodon megadott iskolák és munkahelyek alapján is.  Sőt, ha mindketten kitöltöttétek az ide vonatkozó rubrikákat, tehát egyértelműen kiderülhet, hogy ugyanazon a munkahelyen dolgoztatok vagy épp dolgoztok, netán családtagok vagytok, akkor automatikusan be is kerül az adott személy a Facebook által logikusnak vélt listára.

Tehát például ha X  bejelöli ismerősnek Y-t, mint új kollégát, és már mindketten feltüntették az adatlapon, hogy a Be Social a munkahelyük, akkor a Facebook X-nél és Y-nál is kipipálja a legördülő listában a „Be Social” nevet, mint közös pontot.

 

 

Ha azonban a másik fél nem adta meg magáról azt az infót, ami alapján ugyanazon csoportba kerülhetnétek a Facebook szerint, például még nem írta be, hogy a Be Social a munkahelye, mert még csak ez az első napja és annyi más leköti a figyelmét, akkor nem fog automatikusan bekerülni a Be Social csoportba. Ezt lecsekkolhatod, ha megnézed az illető adatlapját. De létrehozhatsz te is egy listát „Be Social munkatársak” néven mondjuk, és akkor te döntesz róla, az ismerőseid közül ki kerüljön ide. Hogy mindezt hogyan, az a következő bekezdésből kiderül!

 

Te is állíthatsz be listákat

Ez már csak azért is különösen jó dolog, mert te találhatod ki a nevét a listának. Például ha szeretnéd egy helyre gyűjteni azokat az embereket, akik mellett az utcán már lehet, hogy simán elmennél, akkor kreálhatsz egy listát „fel sem ismerném őket” címmel. Vagy ugyanígy lehet külön kategóriája a kosárlabda csapatodnak, a volt osztálytársaidnak, az óvodai szülőközösségnek, stb.

Az egyetlen aprócska rossz hírünk, hogy ha a már meglévő ismerőseidre is szeretnéd alkalmazni ezeket az általad létrehozott listákat, akkor sajnos egyesével rá kell menned az adatlapjukra és kiválasztani a megfelelőt számukra.

A jó hír az, hogy ezt a lépést csak egyszer kell megtenned, és hogy ők nem fogják tudni, hogy felkerültek nálad a „nem köszöntöttek születésnapomon” listára.

 

O.k., egy csomó ismerőshöz van címke rendelve, de mire megyek vele?

Pont azt tudod elérni vele, amit a felvezetőben emlegettünk: eldöntheted, hogy kikkel osztasz meg bizonyos tartalmakat és kikkel egyáltalán nem. Ezt kétféleképpen teheted.

Ha azok vannak kevesebben, akikkel megosztanál valamit

Tegyük fel, hogy egy olyan tartalmat akarsz megosztani, ami egy bizonyos körnek lehet érdekes, mint például a kosárlabda csapatod tagjainak megmutatnád azt a videót, ami a legutóbbi meccsen készült, és igazolja, hogy a bíró rosszul ítélt meg egy faultot (és még nincs külön zárt vagy titkos Facebook csoportotok az ilyen jellegű kommunikációhoz).  Akkor csak egyszerűen feltöltöd a videót, és még mielőtt rányomnál a „Megosztás” gombra, a felette lévő sávban, a „Hírfolyam” felirattal egy vonalban lévő gomb segítségével kiválasztod, kik is legyenek a videó címzettjei. Az alapbeállítás valószínűleg az, hogy az ismerőseid, de te épp szűkíteni akarnád a kört, ezért ráklikkelsz a feliratra. Résen kell lenned, mert azonnal nem jelenik meg az a verzió, amire szükséged van, kérned kell a lista alján a „Továbbiak” megjelenítését.  Az így megjelent „Konkrét ismerősök” felirat lesz a nyerő számodra, és az üres felületre beírod az általad adott kategória, a „Kosarasok” nevet. Ha ezután nyomsz rá a küldés gombra, akkor csak azok a kosaras táraid látják a bejegyzést, akiket előzetesen beraktál ebbe a kategóriába.

  

 

Ha mobilról posztolsz, ott persze máshol találod ezt a bűvös gombot, mindjárt a neved alatt. „Ismerősök” – ezt kell keresned, ha csak el nem állítottad már korábban. Ha ráböksz, akkor eléd tárul a lehetőségek tárháza, hogy bejelöld, kikkel szeretnéd, vagy nem szeretnéd megosztani a posztodat. „Ki láthatja a bejegyzésedet?” – ezt a kérdést kell látnod felül, akkor vagy jó helyen. És a listából pedig ki kell választanod a „Konkrét ismerősök” sort, majd az így megjelenő nagyító mellé begépelni a választott kategóriád nevét, jelen esetben azt, hogy „Kosarasok”.

 

Ha azok vannak kevesebben, akik elől elrejtenél valamit

Mondjuk azt, hogy a kosaras társaid előtt nem szeretnél villogni vele, hogy milyen nagyszerűen érzed magad az új kollégáid között, mert abban reménykedtek, hogy majd csak a kosárlabdának élsz, de mindenki másnak büszkén megmutatod, hogy milyen jó is neked most, hogy megtaláltad a helyedet. Ebben az esetben beilleszted a fotót és melléírod a szükséges magyarázatot, majd a „Megosztás” gomb felett található sávban kiválasztod az „Ismerősök” feliratot (ha az alapbeállításnál maradtál), és ráklikkelsz. Az így megjelenő listából az „Ismerősök, kivéve…” sorra kell kattintanod, és a megjelenő ablakba begépelni azoknak a listának a nevét, akik elől elrejtenéd a posztot – itt most a „Kosarasok” (ami egy általad korábban létrehozott kategória kell, hogy legyen) jöhet szóba például.

Ha ezeket a beállításokat meglépted, és így posztolsz, akkor a kosaras társaid nem találkoznak majd a bejegyzéseddel.

 

Milyen extra dolgokra figyelj?

– Ha átállítod, úgy marad. Ha a posztodnál a „Ki láthatja a bejegyzésemet?” beállítást variálod, akkor az úgy marad – a következő alkalommal megint át kell állítanod, ha akkor épp változtatnád a kört, akikkel megosztanád a tartalmadat.

– A „Nyilvános” beállítás tényleg nyilvános. Ha azt az opciót választod, hogy nyilvánosan teszel közzé posztokat, akkor azt nem csak hogy az ismerőseid láthatják – ha nem is az üzenőfalon azonnal, de mondjuk valamilyen oknál fogva a profilodon landolva – hanem olyanok is, akik egyáltalán nem ismernek téged. Rád keresnek a Facebookon és máris szembe jön velük a nyaralásodról nyilvánosan posztolt bikinis fotód. Esetleg akkora tetszést arat, hogy mindjárt le is tölti valaki, hátha még jó lesz valamire… egy online blogoldal illusztrálásához, netán álprofil-alkotáshoz…  Légy inkább óvatos, és válogasd meg alaposan, hogy mit osztasz meg nyilvánosan!

A Facebookon a tiltás erősebb. Kiraksz egy közös fotót egy volt kolléganőddel, meg is jelölöd rajta, jönnek a lájkok, minden jó. Volt kolléganő az irodában is kap visszajelzéseket, meg kedves érdeklődéseket is – és egy zsörtölődő megjegyzést is, mert a kisfőnök azt hiszi, direkt letiltotta őt a Facebook posztjairól, ha ő ezt a fotót sehol sem látja. Nos, azért nem látja, mert te raktad az ex-kisfőnököt a „fel sem ismerném” listára, miután megharagudtál rá, és rejtetted el így előle is a legtöbb tartalmadat. Ha más is érintett a bejegyzésben, esetleg érdemes végiggondolni, a láthatósági beállítások miatt neki származhat-e kellemetlensége.

 

FONTOS! A fentiek mind a személyes profilok beállításaira vonatkoznak. Ha általad kezelt oldalaknál szeretnéd szabályozni a láthatóságot, egy-egy posztot bizonyos célközönséghez eljuttatni, az egészen más beállításokat igényel. Hamarosan erről is írunk részletesen, érdemes követni minket!



Maradj velünk, hogy ne maradj le




Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ha szeretnél mindig naprakész lenni, ellesni néhány tippet és trükköt, vagy olvasni az üzemeltetés során szerzett tapasztalatainkról, tanácsainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre is!


És Te mit gondolsz?