Fizetnének-e a magyarok a Facebook-használatért? Kiderül a Nagy Facebook Körképből!

Közzétéve: 2018. szeptember 19.

Több mint 5000 önkéntes válaszadó online megkérdezésével készítettük el a Nagy Facebook Körképet a szeretlekmagyarorszag.hu portál közreműködésével. A cél az volt, hogy feltérképezzük a magyarországi Facebook-felhasználók szokásait, pontos képet kapjunk a Facebookozók preferenciáiról, félelmeiről, elkötelezettségéről és márkákhoz való viszonyáról. 

Az 55 évesnél idősebbek a leglelkesebb és leghűségesebb facobookozók, a budapestiek csaknem kétharmada járt már olyan eseményen, amelyről a Facebookon keresztül szerzett tudomást, a felhasználók 64%-a rejtett már el hirdetést, és minden negyedik vásárolt már Facebookon látott hirdetés hatására. Néhány a Nagy Facebook Körkép legérdekesebb adatai közül.

A felmérés legfontosabb tanulságai közé tartozik, hogy komoly eltéréseket mutatnak az egyes korosztályok felhasználói szokásai: míg a fiatalabbak az átlagosnál ritkábban és kevesebb tartalmat megosztva használják a Facebookot, ahol leginkább az ismerőseik posztjait és a szórakoztató tartalmakat keresik, addig az idősebbek gyakrabban facebookoznak és fontosabb számukra a hírek nyomon követése.

 „Olyan információkhoz juthattunk a felmérésen keresztül, amelyek semmilyen más formában nem lettek volna elérhetők, és rendkívül értékesek számunkra” – mondta Joanelli Tamás, a Be Social ügyvezetője. – „Sok szempontból az adatok visszaigazolták a feltételezéseinket, ám akadtak azért meglepetések is: például az, hogy mekkora jelentősége van az eseményeknek a Facebookon, különösen a budapestiek körében.”

„A szeretlekmagyarorszag.hu olvasótáborának meghatározó része érkezik a portálra a Facebookról, így sokrétű tapasztalatunk volt eddig is a felhasználói szokásokról, ám ennyire komplex képpel, mint amit most a Nagy Facebook Körkép ad, nem rendelkezhettünk” – teszi hozzá Ganzler Orsolya a szeretlekmagyarorszag.hu kommunikációs vezetőjeként. – „Pozitív, hogy a hírek olvasása fontos motiváció a facebookozásban, de látnunk kell azt is, hogy a 18 év alattiak számára már egészen más tartalomfogyasztási szokások vannak kialakulóban: ők megosztják a figyelmüket sok közösségi csatorna között és sokkal inkább fogékonyak az influencerekre, mint a hírekre.”

Az eredmények részletesebben:

A magyarok gyakran használják a Facebookot, de állításuk szerint csak a lényeges dolgokról posztolnak

  • A válaszolók 70%-a naponta többször használja a Facebookot, csak kevesebb mint 5%-uk használja ritkábban, mint hetente. A legrendszeresebb felhasználónak a 18-55 év közöttiek csoportja bizonyul: 83%-uk naponta többször használja a Facebookot. A 18 év alattiaknál a legnagyobb az aránya (13%) a Facebookot ritkábban, mint hetente használóknak.
  • A legtöbb felhasználónak 100 és 500 közötti ismerőse van (53%), minden tizediknek azonban 1000-nél is több.
  • A megkérdezettek legnagyobb aránya (59%) csak akkor posztol az üzenőfalára, ha valami igazán lényegesről akar beszámolni, míg 10%-uk akár naponta többször is tesz közzé bejegyzéseket, 15%-uk pedig soha. Az 55 évesnél idősebbek aktívabbak: 26%-uk naponta többször is posztol.
  • A felhasználók csupán 7%-a állítja azt, hogy nem kommentel tartalmakat, nem nyomogat reakciógombokat, inkább csak olvas. Hozzászólásban élen járnak azok, akik egyébként naponta többször is posztolnak – 91,7%-uk szokott kommentelni, és az 55 év felettiek – náluk 85% ez az arány.

 

 Az 55 évesnél idősebbek negyede naponta akár többször is posztol a Facebookra 

 

Mindenki kikerülné az álhíreket

  • A kérdésre, hogy miért használják a Facebookot, a három leggyakrabban adott válasz: 1. ismerősökről megtudni mindenfélét (63%), vicces dolgok miatt (59%), híreket innen olvasnak (55%) (több választ is megjelölhettek a megkérdezettek).
  • Változik a sorrend, ha a generációs bontást nézzük: ahogy idősödnek a felhasználók, úgy válnak egyre fontosabbá számukra a hírek. A 18-36 éves korosztálynál a harmadik helyen áll a rangsorban, a 36-55 közöttieknél már második, míg az 55 évesnél idősebbeknél vezeti a listát.
  • A budapesti válaszadóknál az eseményekről való értesülés a legfőbb vonzerő a Facebookon – ez áll náluk az első helyen.
  • A tartalmak között a legnépszerűbbek egyértelműen az ismerősök bejegyzései (68%), ezután jönnek a követett oldalak tartalmai (55%), majd a szórakoztató tartalmak (54%). A legkevésbé az ismert emberek posztjai (28%) hozzák lázba a felhasználókat. Azok, akik 1000-nél több ismerőssel rendelkeznek, a híreket jobban kedvelik az átlagosnál és a saját ismerőseik posztjai is jobban érdeklik őket.
  • Az álhírek bizonyulnak a legnagyobb ellenségnek, ha lehetne, ezeket a tartalmakat kerülnék ki a legnagyobb arányban (90%), de idegesítő bír lenni az is, ha valaki egy jelentéktelen eseményről indít élő közvetítést (65%), vagy ha mindig lefotózza és kiposztolja, mit evett (53%). A legkevésbé zavarónak az bizonyul, ha valaki a sporttevékenységéről számol be – 29%-os említést kapott ez a lehetőség.

Az álhíreket kerülnék leginkább a felhasználók – a sporttevékenységről való beszámoló zavarja őket legkevésbé 

 

A különböző funkciók között tarol a Messenger, a Facebook Stories-t pedig egyre többen nézegetik

  • Az egyes funkciók közül a Messengert használják a legtöbben és a leggyakrabban (76% naponta többször), de népszerűnek mondhatók még a Csoportok (23%) is. Az Állások és a Marketplace iránt már nincs ekkora érdeklődés.
  • A 18 év alattiak kommunikálnak előszeretettel Messengeren keresztül – ennek a korosztálynak a 89%-a használja a Messengert naponta többször. A 36-55 év közöttiek kedven funkciója a Csoportok (27%). Míg a Játékok funkció az 55 év felettiek körében a legnépszerűbb: 16%-uk használja naponta többször.
  • A felhasználók több mint fele (57%) kapcsolódott már élő közvetítéshez a Facebookon, de 85%-a még soha nem indított saját maga élő közvetítést. Az élőzés a 18 év alattiaknál igazán menő: közel minden ötödik közülük indított már élő közvetítést a Facebookon.
  • A Facebook Storiest egyre többen nézegetik – csak a válaszolók 25%-a mondta, hogy még soha nem kukkantott bele. A fiatalabb korosztály (18 év alattiak) körében egyértelműen népszerűbb ez a lehetőség: 45%-uk nézegeti gyakran a történeteket, és csak 12% mondta azt, hogy még soha nem nézett bele. Ezzel szemben az 55 felettieknél 100-ból mindössze 5-en gyakori nézői a Stories-nak, 38%-uk még soha nem látta.
  • A legtöbben (45%) csak 1-2 ismert embert követnek a Facebookon, a válaszolók 37%-a azonban többet is figyelemmel kísér. Az 55 felettieknek nem ilyen fontos a sztárok életének nyomon követése: minden harmadik (36%) egyet sem követ, és csak 13% mondta azt, hogy többet is.
  • Az 1000-nél több ismerőssel rendelkezők számára nem okoz gondot a figyelem megosztása, 47%-uk mondta azt, hogy több ismert embert is követ a Facebookon – ez az arány a legmagasabb.

A legtöbb Facebook felhasználó csak egy-két ismert embert követ 

 

Ha nem a Facebookon lógnak a magyarok, akkor leginkább a YouTube-on és az Instagramon kell keresni őket

  • Megkérdeztük a felhasználókat, hogy milyen más közösségi oldalon van még regisztrációjuk, ahová hetente legalább egyszer be is jelentkeznek. Egyértelműen a YouTube (76%) és az Instagram (72%) vezeti a rangsort. Csak jóval leszakadva következik a Snapchat, 31%-kal. Utolsó helyen a LinkedIn áll, 8%-kal.
  • Más a sorrend a 18 éven aluliaknál: ők az Instagramot használják legtöbbet (96%) a Facebook mellett, majd következik a YouTube (86%) és a Snapchat (77%). Figyelemreméltó, hogy náluk a Muiscal.ly (ami már TikTok néven fut tovább) is 62%-os aránnyal van jelen a listán.
  • Ha csak a budapestiek válaszait nézzük, akkor szembeötlő különbség, hogy nem a LinkedIn kullog a lista végén – az országos átlag 8%-éval szemben 21%-ot ért el.

A 18 év alattiak sokkal nagyobb arányban használnak más közösségi csatornákat is, mint az idősebbek – a Musical.ly csak náluk ért el ilyen előkelő helyezést

 

Részben tudatosak és szkeptikusak a felhasználók

  • Csak a megkérdezettek 9%-a válaszolta azt, hogy az ő posztjait bárki láthatja a Facebookon. A felhasználók tudatosságára utal, hogy 16% külön csoportokat hozott létre, amiket a tartalmak megosztásánál használ, míg egy újabb 16% néhány ismerőse előtt letiltja a posztolt tartalmait. A budapestiek és a naponta többször posztolók az átlagnál tudatosabbnak mondhatók – ők szabályozzák leginkább, kivel osztanak meg tartalmakat.
  • Meglepő módon minden 5. magyar facebookozó gondolt már rá, hogy felfüggessze a fiókját, sőt, 18% azok aránya, akik ezt már meg is tették.
  • A válaszolók 40%-a még soha nem gondolt rá, hogy törölje magát a Facebookról, ellenben 8%-uk most is fontolgatja, hogy ezt meg kellene lépnie.
  • A Facebook leghűségesebb barátai az 55 évesnél idősebbek: 55%-uk még soha nem gondolt rá, hogy elhagyja a közösségi oldalt. De hozzájuk hasonlóan lojálisnak mondhatók a naponta többször posztolók is: 49% soha nem akarta még törölni magát.

Bár a legtöbben azt válaszolták, hogy még soha nem gondoltak rá, hogy töröljék magukat a Facebookról, összességében többen vannak azok, akik már legalább egyszer elgondolkodtak ezen

 

Minden negyedik magyar facebookozó vásárolt már Facebook hirdetés miatt

  • Jó hír a hirdetők számára, hogy a válaszolók 27%-a vásárolt már Facebookon látott hirdetés miatt. Még nagyobb ez az arány a budapestiek körében: minden harmadikból lett már vásárló egy Facebookon látott hirdetés miatt.
  • A felhasználók azonban azt is tudják, hogy a nem kívánatos hirdetéseket kikerülhetik és elrejthetik: kétharmaduk (68%) már meg is tette ezt. Ebben a 18-36 közötti korosztály jár élen: 79%-uk rejtett már el hirdetést.
  • Szintén fontos információ lehet az üzleti hirdetőknek, hogy a megkérdezettek legtöbbje (39%) 1-5 márkát követ a Facebookon, egyharmaduk viszont egyáltalán semmilyet.
  • A márkák iránt elkötelezettebbeket a budapestiek és az 1000-nél több ismerőssel rendelkezők között kell keresni: az ő esetükben a legnagyobb az aránya (budapestiek: 16%, 1000-nél több ismerőssel rendelkezők: 23%) azoknak, akik több mint 10 márkát követnek.
  • És hogy mely márkák kommunikációja nyeri el leginkább a magyar facebookozók tetszését? Spontán válaszolhattak a felmérésben résztvevők, az így összegyűlt márkaneveket közül az öt legtöbb említést megszerzőknél a sport- és ruhamárkák közé befért egy elektronikai áruházlánc is: 1. Nike, 2. Adidas, 3. Vans, 4. Mediamarkt, 5. H&M

A sport- és ruházati márkák, valamint a MediaMarkt az élen, ha arról van szó, melyik márka kommunikációja tetszik leginkább a felhasználóknak

 

Minden második magyar felhasználó járt már Facebookon meghirdetett eseményen

  • A válaszolók 52%-a járt már eseményen azért, mert a Facebookról értesült róla.
  • Még nagyobb a Facebook események jelentősége a budapestiek körében: náluk 64%-a nyilatkozott úgy, hogy volt már azért eseményen, mert a Facebookról értesült róla.
  • Még aktívabbak azok, akiknek 1000-nél több ismerősük van – náluk ez az arány 67%-os.
  • Ellenben az 55 felettiek 42%-a még nem járt olyan eseményen, amiről a Facebookon értesült volna.

A budapestiek 64,55 %-a mondta azt, hogy járt már olyan eseményen, amiről a Facebookon keresztül értesült

 

Ha fizetni kell érte, akkor inkább nem kell

  • Legfeljebb 1000 Ft-ot hajlandó fizetni minden ötödik magyar a Facebook használatáért, ha esetleg az előfizetésért cserébe reklámmentesség jár, akkor 26%-ra nő az arányuk . A megkérdezettek háromnegyede azonban úgy van vele, hogy ha fizetni kell a Facebookért, akkor már inkább nincs is rá szüksége.
  • A Facebook jövőjét nem látják túl fényesen a magyarok: a megkérdezettek 46%-a azt mondta, hogy bárikor jöhet valami új kezdeményezés, amelyik átveszi a Facebook helyét. 14% pedig úgy gondolja, hogy a Facebooknak még okozhat gondokat az adatvédelmi botrány.
  • A legbizakodóbbak a Facebook jövőjét illetően azok, akik naponta többször is posztolnak: 36%-uk véli úgy, hogy a Facebook sok pozitívat adott eddig is, lesznek még új, izgalmas fejlesztései.

A legtöbben inkább nem használnák a Facebookot, ha fizetni kellene érte – de a válaszolók 24%-a hajlandó lenne pénzt áldozni rá, legtöbben maximum 1000 forintot

Ha fizetni kell érte, akkor inkább nem kell

Ha szeretnétek elmélyedni picit részletesebben az adatokban, akkor kattintsatok ide és töltsétek le a felmérésről készült részletesebb adatokat pdf formátumban. Ha pedig még részletesebb adatokra vagytok kíváncsiak, keressetek minket bátran az info@besocial.hu címen vagy az itt található formon keresztül. Örömmel válaszolunk! 🙂

A felmérés 2018 augusztusában készült, több mint 5000 fő online megkérdezésével.