Hogyan blokkoljunk ismerőst Facebookon és valójában mire jó ez a funkció?

Közzétéve: 2013. május 22.

Bár a Facebook egy csodálatos platform a barátokkal, ismerősökkel való kapcsolattartásra, előfordulhat, hogy olyasvalaki talál meg minket a hálón, akivel egyáltalán nem szándékozunk kapcsolatot tartani, sőt mi több, azt sem szeretnénk, ha bármilyen formában látná az adatlapunkat. 

1. lehetőség

A Facebookon több módja is van annak, hogy valakit blokkoljunk, de talán ez a legegyszerűbb és leggyorsabb: kattintsunk a kezdőoldal jobb felső sarkában lévő lakat ikonra, és kattintsunk a „Hogyan állíthatom le a zaklatókat?” sorra. A lenyíló részben értelemszerűen adjuk meg a blokkolni kívánt személy nevét vagy e-mailcímét.

2. lehetőség

A fejléc jobb felső sarkában lévő fogaskerék ikonra kattintva válasszuk a Fiókbeállítások menüt, majd a következő oldalon a baloldali menüből válasszuk ki a „Tiltás” sort. Értelemszerűen ide is a nevet vagy az e-mail címet írjuk be.

3. lehetőség

Blokkolhatunk valakit közvetlenül a saját adatlapján keresztül is, ha a borítókép jobboldalán található fogaskerék ikonra kattintunk, és ott választjuk ki a Jelentés/tiltás opciót.

A fenti opcióra kattintva egy párbeszédablakban választhatjuk ki, hogy miért szeretnénk blokkolni Jánost.

Mi történik a blokkolás után?

Facebook keresés

Ha valakit blokkoltál Facebookon, nem fogsz megjelenni a keresőjében találatként, és ő sem fog megjelenni a tiédben. Kovács János és Tóth Ágnes esetében a screenshot nem lenne túl látványos, ezért ettől most eltekintünk. 🙂

Google keresés

Ha a profil egyébként kereshető, akkor a név + Facebook kombinációval találatként ugyan szerepelni fog a blokkolt személy, és te is őnála…

de egy további kattintás, és máris ezt látjuk:

Kijelentkezett keresés

Ha a fenti műveletsort a Facebookról kijelentkezve tesszük, kattintás után ezt fogjuk látni:

Tartsuk észben, hogy ha a blokkolt személy ilyen módon keres ránk, akkor az alapértelmezetten publikusra állított információkat kijelentkezett állapotban látni fogja. Ha szeretnénk megakadályozni, hogy kereshető legyen a profilunk, kattintsunk a jobb felső sarokban lévő fogaskerék ikon menüjében az Adatvédelmi beállításokra, majd értelemszerűen módosítsuk a „Ki találhat rám?” rovatot.

Kommentek és posztok

Ha a blokkolt személlyel van közös ismerősötök, akkor a közös ismerős posztjában egymás hozzászólásait nem fogjátok látni.

Mi az, ami mégis látható marad?

A Facebook figyelmeztet, hogy bár valakit blokkoltál, mégis előfordulhat, hogy szembejön veled a Facebookon. Milyen esetekben lehetséges ez?

  • ha a blokkolt személy valaki más által be van vonva egy közös chat-be
  • ha a blokkolt személy a te egyik ismerősödről posztol fotót
  • ha a blokkolt személy egy közös ismerős által taggelve van valahol
  • ha a blokkolt személy és te egyazon csoport tagjai vagytok,  illetve ha ugyanarra az eseményre kaptok meghívást
  • ha ugyanazokat a játékokat illetve alkalmazásokat használjátok

Letiltottál már valakit, vagy tudsz róla, hogy téged tiltottak le? Szerinted hasznos funkció? Kommentjeidet várjuk a cikk alatt!