WordPress Facebook Tab Manager – Alkalmazás teszt

Közzétéve: 2011. július 03.

Alkalmazás teszt sorozatunk első alanya, egy a legnépszerűbb open source blog / cms motorba, a WordPressbe beépülő kiegészítő, amely segítségével a facebook oldalunkra beállított tabok tartalmát a blogbejegyzések és blog oldalak karbantartásának egyszerűségével módosíthatjuk.

Telepítsük a plugint a kiválasztott oldalunkhoz. A kiegészítő innen tölthető: http://wordpress.org/extend/plugins/facebook-tab-manager/, vagy használjuk erre a feladatra is a wordpress admin felületét:

Ha ezzel végeztünk, elkezdhetjük a facebook tabok gyártását, illetve megadhatjuk a bővítmény alap beállításait.

Plugin beállítások

Facebook Tabs

A tabok hozzáadása hasonlóan történik, mint ahogy egy bejegyzést vagy oldalt viszünk fel a rendszerbe, azzal a különbséggel, hogy itt a szerkesztő felületben már úgy fogjuk látni a tartalmat, ahogy az facebookon belül is meg fog jelenni. Valamint használhatunk egyedi kódokat, amik lehetővé teszik többek között, hogy pl a tabunk bizonyos részét csak azok lássák, akik már rajongói az oldalunknak, beilleszthetünk social plugineket (like, share, comments, stb), illetve használhatunk wordpress queryket is bizonyos tartalmak megjelenítéséhez. (Megj.: sajnos nem sikerült mindet rendesen működésre bírni. Lehetséges, hogy a tesztelt wordpress verzióban változott valami, amit a plugin nem tud kezelni.)

A bővítmény által felismert shotrcodeokat itt lehet megtekinteni: Shortcode Options. Ezeket a wordpress csak Facebook tab bejegyzésekben kezeli, tehát sima tartalomnál nem fognak rendesen megjelenni az így beillesztett adatok.

A tab közzététele után megjelenik egy „To install this as a Facebook Tab” rész, ahol rövid instrukciókkal láthatjuk, hogy miket kell beállítanunk facebookon a helyes működéshez. Sajnos ez a kiegészítő nincs teljesen automatizálva, így nincs lehetőség egyből az admin felületen a tab hozzáadására az oldalunkhoz, előtte létre kell hozni egy iFrame alkalmazást és azt beállítani tabnak. Az ehhez szükséges lépéseket ebben a bejegyzésben olvashatjátok.

A plugin „Reveal Tab Setup” menüpontjában legördülő listából kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk megjeleníteni  rajongóknak és mit a sima látogatóknak. Ez lehet FB Tab, blog bejegyzés illetve blog oldal is. Kombinálhatjuk a dolgot pl úgy, hogy létrehozunk egy FB Tabot, ami listázza a 10 utolsó videós bejegyzésünket ( [fblike like=”1″ query=”category_name=video&limit=10″]) és a legördülő listában beállítjuk, hogy ezt lássák a rajongók.

Reveal Tab Setup

Submit után kapunk egy linket, amit be kell illesztenünk a korábban létrehozott iFrame alkalmazás Facebook integration adataihoz (Tab URL és Canvas URL).

Tab setup

Facebook App Beállítás

Ezeket beállítva lehetőségünk lesz a facebook oldalunk tabjain megjelenő tartalmakat frissíteni a wordpress admin felületén keresztül. Így nem kell megismernünk és megtanulnunk egy újabb rendszert és annak sajátosságait.

A kiegészítő működés közben megtekinthető teszt oldalunkon, a WordPress Tab menüpont alatt: [going to] Be Social.

Ha van olyan alkalmazás, amit szeretnétek, ha tesztelnénk, írjátok nyugodtan a kommentekbe, vagy a teszt facebook oldalunk üzenőfalára 🙂