Túl messzire ment a Google?

Közzétéve: 2014. augusztus 04.

A keresőóriás feljelentett egy férfit, amiért az e-mailjében gyerekpornó volt. A rendőrség őrizetbe is vette az illetőt.

Kiderült, hogy a férfit már korábban regisztrálták a szexuális bűnelkövetők adatbázisában, miután 1994-ben elítélték azért, mert szexuálisan bántalmazott egy gyermeket.

A mostani ügyben résztvevő egyik nyomozó, David Nettles azt nyilatkozta, hogy a férfi a gyerekpornót az e-mail fiókjában tartotta – és a Google látta. Miután a cég ezt jelentette a rendőrségnek, azonnal elkezdtek nyomozni az ügyben, és kiderült, hogy több gyanús üzenet, fénykép is volt az e-mailjei között.

Az ügyről azonban az emberek véleménye igencsak megoszlik. Egyrészt helyeselnek, hiszen ez valóban bűncselekmény, ami ráadásul gyermekek ellen irányul, így a többséget elégedettséggel tölti el, hogy a férfit letartóztatták.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, van-e magánélete, van-e titka a Google-t használóknak? Most kiderült az egyértelmű válasz: nincs, a Google előtt nem maradhat rejtve semmi. A cég egyébként áprilisban tette bele a felhasználási feltételei közé, hogy joga van automatikusan elemezni az e-maileket.

A Google 2006 óta harcol a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények ellen, így akár magától is értetődhet, hogy a vállalat beleolvas az e-mailekbe, azt kutatva, vannak-e bennük ilyen jellegű fényképek, videók.

Amerikában egyébként az olyan online szolgáltatóknak, mint a Google, törvényi kötelezettsége, hogy jelentsék az illetékes hivataloknak, ha a felhasználóiknál azt tapasztalják, hogy gyerekpornót tárolnak/küldenek. Igaz, nem kötelezettségük, hogy monitorozzák a felhasználóikat, de ha ezt megteszik és észlelik, akkor azt jelenteniük kell – írja a Business Insider.

Ugyanakkor érdemes ismét elgondolkodni arról, mit érdemes akár e-mailben is megosztani magunkról, hogy most ismét bebizonyosodott, tényleg nincs titkunk, privát szféránk, ha ezeket online tesszük meg.