Tisztogat a Facebook!

Közzétéve: 2012. szeptember 27.

Még augusztus elején jelentette be a Facebook a nagy „tisztogatási” akcióját, melynek keretében törölnek minden olyan rajongót, melyek bizonyíthatóan hamis profilok, vagy malware alkalmazások, illetve „like” vásárlások révén kerültek egy oldalra. A 4 hetes türelmi idő lejárt, tegnap elindult a törlés, aminek hatására látványos rajongószám csökkenéseket figyelhetünk meg néhány oldalon.

Noha a Facebook szerint a felhasználóinak 9%-a hamis, nem létező személy, a közösségi oldal azt ígérte, hogy a törlések hatása nem fog 1%-nál nagyobb csökkenést okozni egy oldal életében. A számok alapján ez valóban így van, a Zynga 65 milliós oldaláról „mindössze” picivel kevesebb, mint 100ezer rajongó tűnt el, de a számok így is látványosak:

Nem ússzák meg ezt az akciót a magyar oldalak, gyorsan meg is néztünk pár nagyobb rajongószámú oldalt, vajon nálunk mi történt az elmúlt napokban:

A fenti képen egy közel 210ezer rajongóval rendelkező oldal statisztikáját néztük. Látszik, hogy tegnapelőtt történt egy nagyobb számú leiratkozás,ez már valószínűleg az intézkedés eredménye. Ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy a Facebook jól becsülte meg, valóban 1% alatti mozgásokat észlelhetünk.

Hacsak nem kizárólag vásárolt rajongókkal töltöttük fel oldalunkat, nem kell félnünk ettől a mostani akciótól. Viszont ha hirtelen csökkenést tapasztalunk a rajongók számában, gyanakodhatunk, hogy volt pár álfelhasználónk a követőink között. 🙂