Színes Facebook? – megmutatjuk mi történik kattintás után

Közzétéve: 2013. február 23.

Biztosan többen találkoztatok az elmúlt napokban az üzenőfalatokon ismerőseitek olyan bejegyzésével, melyben azt ajánlják, hogy néhány kattintással az unalmas kék Facebookot rózsaszín, piros vagy fekete színűre változtathatjuk. Mielőtt egy hiánypótló “fantasztikus” lehetőségre gondolnátok, eláruljuk mi történik a színesebb közösségi életre vágyó gyanútlan kattintóval.

Tudjuk hogy kíváncsiak vagytok arra mi történik kattintás után, ezért mivel szeretnénk mindenkit megóvni a kellemetlen következményektől, a Naked Security írása alapján bemutatjuk mire számíthattok.
Így tehát még csak véletlenül sem kell kattintanotok, ha megjelenne az üzenet a falatokon!

A csábító ajánlat értelmében rózsaszín, piros és fekete Facebook designból választhatunk néhány kattintás után.

Mi történik kattintás után?

Nem adják könnyen a színes közösségi életet, ezért több lépésben kell megerősítenünk hogy komolyak a szándékaink.

Először is meg kell osztanunk a linket a barátainkkal:

Akár ennél a lépésnél is gyanús lehetne a dolog, mivel nem túl logikus hogy konkrét felhasználói élmény szerzése előtt ajánlanánk a barátainknak a lehetőséget…

A következő lépésnél arra kérik a gyanútlan kattintót, hogy írja le a véleményét a rózsaszín Facebookról (ami természetesen még mindig kék). Ez megjelenik majd a barátainknál is, ezzel ösztönözve őket még jobban a színes Facebook használatára.

A scam lényege, hogy felmérésnek álcázva olyan weboldalra tereljen bennünket is, melyből az adott oldal tulajdonosának bevétele származik.

Természetesen megoldható hogy egyedi designt vagy új színt kapjon a Facebook fiókunk, de nem ezzel a módszerrel, mivel ebben az esetben kattintás után nem csak a barátaink falát szemeteljük tele, hanem a kéretlen reklámokat is beengedünk az üzenőfalunkra.

Ismét az emberi kíváncsiságot és hiszékenységet kihasználva terjed egy olyan scam, amit picit több odafigyeléssel és tudatos Facebook használattal megállíthatnánk.

Mi a teendő ha már kattintottunk?

Ha a több lépéses folyamat során sem volt gyanús az alkalmazás és mégis sikerült telepítenünk, az alábbi teendőink lesznek ha szeretnénk eltávolítani:

1. Kattintsunk a jobb felső sarokban a fiókbeállításokra:

2.  Az alkalmazásokra kattintva válasszuk ki a listából, majd a jobbra mellette lévő X segítségével töröljük.

3. Legközelebb számoljunk el 10-ig mielőtt kattintanánk egy gyanúsnak tűnő linkre! 😉