Rengetegen kiakadtak a Facebook hallgatózásán

Közzétéve: 2014. június 05.

Alig két hete jelentette be a Facebook, hogy az új funkciója segítségével felismeri, és akár ki is posztolja, milyen zenét hallgatunk, vagy milyen zenét nézünk, a netes társadalom máris petíciót indított, hogy kifejezze nemtetszését.

Ha úgy döntünk, hogy bekapcsoljuk az új funkciót, akkor gépelés nélkül megoszthatjuk, hogy éppen a Trónok harca új részét nézzük, vagy Beyoncét hallgatunk. A Shazam-ra emlékeztető újítást hamarosan aktiválják az amerikai felhasználók számára – számoltunk be a hírről mi is a Marketingmorzsákon. A Facebook a bejelentésében kihangsúlyozta, hogy a hangfelismerés senkinél sem lesz automatikus, ezt minden felhasználónak magának kell bekapcsolnia – már ha akarja. Ezen felül az éppen hallgatott/nézett zene/műsör posztolása sem történik meg engedély nélkül, a Facebook csupán segít a megírásban.

Hiába a figyelmeztetések, és az, hogy az új funkciót nekünk kell engedélyezni, egyre több helyen olvasni arról, hogy nagyon sok felhasználó egyáltalán nem örül az újításnak. Már több mint félmillióan aláírták azt a petíciót, amiben a frissítés elkaszálását követelik. Az új szolgáltatást egyenesen „veszélyesnek” és „hátborzongatónak” nevezik, az aláírók attól félnek, hogy a Facebook lehallgatja majd a felhasználóit. Sőt, azt sem hiszik el, hogy valóban nem indul el automatikusan a szolgáltatás minden okostelefonon.

Új trendként figyelhető meg egyébként a fogyasztók adatvédelmi aggályainak kinyilvánítása. Májusban az keltett nagy felháborodást, amikor a Microsoft bejelentette, hogy a Kinect minden külső, előtte zajló mozgást és hangot képes lesz érzékelni.

A petíció oldalán a 750 ezres aláíró számot tűzték ki célul a szervezők. Kíváncsian várjuk, ha elérik ezt a számot, mit lép a Facebook. Már ha egyáltalán lép.