Rejtsd el a mobiltelefonszámod a Facebookon!

Közzétéve: 2012. október 13.

A napokban több hírportálon is olvashattuk, hogy egy rendszerhiba miatt a mobilos Facebook kliensekkel kinyerhetők idegenek telefonszámai. Ahogy az index.hu is írta, a probléma igazából még most sincs teljes mértékben megoldva, ezért a legbiztonságosabb megoldás, ha mi magunk gondoskodunk arról, hogy a beírt telefonszámunk csak az általunk engedélyezett személyek számára legyen látható. Megmutatjuk, hogyan:

Miért kell egyáltalán mobiltelefonszám?

Okkal merül fel a kérdés, vajon miért kellene megadnunk mobiltelefonszámot a Facebook részére? A válasz elsőre fura a fentiek tükrében: hogy nagyobb biztonsággal használhassuk a közösségi oldalt. A mobiltelefonszámunk segítségével beállíthatjuk, hogy bejelentkezéskor egy megerősítő kódot kapjunk a telefonunkra. Enélkül a kód nélkül illetéktelenek nem tudnak belépni majd a fiókunkba, sőt, mivel a kódot megkapjuk, azt is tudni fogjuk, ha megpróbálják azt.

Hasonlóképp jól jöhet a telefonszám akkor, ha a Facebook blokkolta a fiókunkat és szeretnénk visszakapni a hozzáférést: ilyenkor a telefonra kapott kód segít a visszaállításban.

2 egyszerű lépés, hogy illetéktelenek ne lássák

Állítsuk be a számunk láthatóságát!

Hogy elrejtsük mások elől a megadott számot, kattintsunk a saját Timeline oldalunkon az Adatok frissítése (Update Info) gombra:

Az itt megjelenő ablakban keressük meg az Elérhetőségek (Contact Info) dobozt és ott kattintsunk a Szerkesztés gombra:

Ha még nem volt telefonszámunk megadva korábban, akkor most adhatunk meg egyet, ha pedig már megadtuk korábban, akkor ellenőrizzük annak láthatóságát. A telefonszám mellett található kis ikonnal beállíthatjuk, hogy kik érhetik el a számunkat a Facebookon keresztül:

Ugyanitt dönthetünk úgy is, hogy a beírt telefonszámot töröljük, illetve megadhatunk egy második számot, ha esetleg 2 telefonnal dolgozunk.

Tiltsuk le a keresést!

A bevezetőben említett biztonsági rés azt használta ki, hogy a Facebook megjelenítette egy adott telefonszámhoz tartozó nevet és nem korlátozta ezen lekérések számát. Így egy rosszindulatú felhasználó egy program segítségével sorban írta be a lehetséges telefonszámokat és amikhez a Facebook visszaadott egy user-t, azokat tárolta. Ezt akadályozhatjuk meg, ha letiltjuk, hogy ránk találhassanak a telefonszám alapján. Menjünk a profilunk Adatvédelmi beállításaiba, erre a linkre kattintva: https://www.facebook.com/settings/?tab=privacy

Itt a „Hogyan lépsz kapcsolatba” rész melletti linkre kattintva ezzel a képernyővel találkozunk:

Rögtön az első pontnál állíthatjuk be, hogy kik kereshetnek ránk a megadott e-mail címünk és a telefonszámunk alapján. Ha korábban még nem tettük, javasoljuk, hogy ezt a beállítást változtassuk meg a Mindenkiről Ismerősökre!

 

Ha korábban ismerted már ezeket a beállításokat, akkor gondolj azokra is, akik még nem tudhatják: oszd meg bejegyzésünket, hogy mások is tehessenek a biztonságosabb Facebook használatért!