Nem gondolnád, de így is hozzáférhetnek a privát szférádhoz – hogyan tiltsd le?

Közzétéve: 2014. szeptember 16.

Ha nem állítod be a Facebookon, akár az állapotfrissítéseidet, a fotóidat is „magukkal vihetik” ismerőseid egy számodra idegen, de általuk használt alkalmazásba, úgy, hogy nem is tudsz róla.

Ha ritkán nézed át, milyen alkalmazásokat engedélyeztél a profiloddal, talán meg fogsz lepődni, hány oldal különböző alkalmazásai látják a neved, a profilképed, vagy a közösségeid listáját. Most a Facebook a legutóbbi frissítésével abban segít, hogy még egyszerűbben kezeld ezeket az alkalmazásokat.

Ha a Beállításokon belül rákattintasz az Alkalmazásokra, akkor az alábbi képernyőn áttekinthetően megnézheted, miket engedélyeztél, és azok milyen beállításokkal rendelkeznek, például csak te látod, vagy az ismerőseid is, illetve hogy az adott appok mihez férnek hozzá (nyilvános adatlap, e-mail cím, stb.) Egy kattintással megváltoztathatod ezeket a beállításokat, de akár törölheted is az alkalmazásokat.

Tisztában vagy azzal, mire adtál engedélyt?

Újdonság a „Mások által használt alkalmazások”. Az olyan emberek, akik láthatják az adataidat, magukkal vihetik azokat az általuk használt alkalmazásokba. Itt adhatod meg, hogy mely kategóriába tartozó információkat vihetnek magukkal mások. Alaposan böngészd át, hiszen elképzelhető, hogy alapbeállításban például engedélyezett az, hogy a születésnapodat, a családi kapcsolataidat, az állapotfrissítéseidet, de még azt is magukkal vihetik az ismerőseid, hogy mikor vagy elérhető.

A friss blokkok között megtalálható az „Azonnali személyre szabás” is. Itt végigböngészheted azoknak az oldalaknak a listáját, amik együttműködnek a Facebokkal, hogy „már a megérkezés pillanatában nagyszerű, személyre szabott használatot tudjunk nyújtani – például a kedvenc zenék azonnali lejátszásával vagy az ismerősök által írt kritikák megjelenítésével”. Ha úgy gondolod, akkor egy gombnyomással letilthatod az azonnali testreszabást.

Nem árt, ha rászánod az időt ezeknek az átböngészésére és a beállítások módosításaiba a saját adataid védelméért.