Ne lájkolj, akkor is tudom, hogy olvasol!

Közzétéve: 2015. június 13.

Már megszokhattuk, hogy a Facebook időről időre módosít a hírfolyam algoritmusán, megpróbálva úgy szűrni a felhasználók számára a rengeteg információt, hogy számukra minél érdekesebb tartalmat mutasson. Ezúttal egészen különleges fejlesztést jelentettek be az algoritmus számításában: megpróbálják kitalálni, milyen hír lehet érdekes az olvasónak, anélkül, hogy ő bármilyen gombot megnyomott volna az adott bejegyzésen.

A változtatás mögötti gondolat tulajdonképpen teljesen logikus: nagyon sokan vannak, akik szinte soha, vagy csak alig nyomnak lájkot, vagy megosztást és még kevésbé szólnak hozzá egy-egy bejegyzéshez, ennek ellenére érdekesnek tartják és elolvassák azt. Ahogy a Facebook írja a blogján, ennek kitalálásában az nyújt segítséget, hogy megvizsgálják, mennyi időt tölt el „tétlenül” a felhasználó az adott bejegyzést nézve. Természetesen különbséget kell tennünk aközött, hogy valaki a lassú internet kapcsolat miatt tölt el hosszú másodperceket egy posztnál, vagy valóban olvassa azt. Ezt úgy próbálja meg megkülönböztetni a Facebook algoritmusa, hogy az eltöltött időt összeveti a többi bejegyzés olvasásával töltött idővel és ahol hosszabban elmerengünk, azokat érdekes tartalomnak ítéli majd.

Már tavaly hallottuk a Facebooktól a „thumb stopping power” kifejezést. Azokat a bejegyzéseket hívták így, amik megállítják az ujjunkat a telefonon görgetés közben és elidőzünk egy kicsit a poszt előtt. Úgy látszik, most már nem csak figyelik ezt a viselkedést, de bele is építik a hírfolyam algoritmusba, remélhetőleg ezzel is érdekesebbé téve a számunkra megjelenő tartalmakat.