Nálad már megjelent a Ticker? Akkor sürgősen ellenőrizd a biztonsági beállításaidat!

Közzétéve: 2011. szeptember 26.

A Ticker 2 héttel ezelőtti bevezetése óta sokan panaszkodnak, hogy olyan emberektől látnak bejegyzéseket, akiket nem is ismernek. Előfordul, hogy olyanok szólnak hozzá bejegyzésünkhöz, akikről nem is tudunk, soha nem is hallottunk róluk. A Sophos nemrég megjelent cikkében megmutatta, hogy ennek legtöbbször igen egyszerű oka van, amin könnyen változtathatunk is:

Figyeljünk a biztonsági beállításokra!

Az új Ticker-ben nagyon sokszor láthatjuk, hogy egy ismerősünk hozzászólt egy általunk teljesen ismeretlen barátja bejegyzéséhez. Ráadásul még azt is látjuk, hogy annak a barátjának mi volt az ominózus bejegyzése. És hiába nézzük át a saját beállításainkat, nem jövünk rá, hogy ez hogy történhetett.

Olyan emberekről olvasunk, akiket nem is ismerünk.

Nem is csoda, hisz a beállítás nem nálunk rossz, hanem az ismerősünknél. Menjünk az Adatvédelmi beállítások —> Control your default privacy pontjához és nézzük meg, mi van beállítva:

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy ez a beállítás az ismerősünknél a Public, vagy a Custom beállítás alatt az Ismerősök ismerősei lehetőségre van állítva. Nézzük meg egy példán, mi történik akkor, ha így van:

  • Hozzászólunk egy ismerősünk bejegyzéséhez, vagy Like-oljuk azt.
  • Ha ennél az ismerősünknél a  fenti az engedély a “Public”, vagy az “Ismerősök ismerősei” lehetőségre van állítva, akkor mindenki, aki szintén hozzászólt a bejegyzéshez, látni fogja, hogy milyen hozzászólást írtunk. Ez még természetes is, de ezen felül a Facebook a hozzászólók összes ismerősének is megjeleníti majd a mi hozzászólásunkat.
  • Ha ezt meg akarjuk akadályozni, akkor nem a saját beállításunkat kell megváltoztatnunk, hanem barátunkat kell megkérnünk, hogy ne tegye ennyire publikussá az információkat.

Mi a teendőnk?

Nézzük, hogyan tudunk minden szükséges “óvintézkedést” elvégezni:

  • Ne használjuk az “Ismerősök ismerősei” (Friend of friends) beállítást! Ez az opció (illetve a Public) tehet róla, hogy ilyen széles körben terjed az információ.
  • Ha mégis a “Public” beállítást alkalmazzuk, akkor legyünk olyan udvariasak és figyelmeztessük erre barátainkat. Így ők eldönthetik, hogy ennek tudatában hozzászólnak-e bejegyzésünkhöz, vagy nyomnak-e a Like-ra.
  • Ellenőrizzük a korábbi bejegyzésekre vonatkozó szabályt és állítsuk be, hogy azokat csak barátaink láthassák:

  • Használjunk listákat, hogy eldönthessük, mikor, kinek írunk bejegyzést. Használjuk a bejegyzés megjelenítésére vonatkozó opciókat a post-jaink jobb fölső sarkában!
  • Szóljunk ismerőseinknek, hogy ők is végezzék el a szükséges beállításokat!
  • Figyelmeztessük az ismeretleneket, illetve a közös ismerősünket, hogy rosszak a beállítások, változtasson rajta!

Ne feledjük: nem a mi beállításunk határozza meg, hogy kinek az üzenőfalán jelenünk meg! Minden barátunk, akinek a beállítása Public, vagy “Ismerősök ismerőse”, megjeleníti a hozzászólásunkat minden kommentelő saját ismerőseinek!

Természetesen ki-ki maga döntse el, ez mennyire zavaró számára. Ha Te úgy érzed, kellemetlenül érint a dolog, küldd tovább ezt a leírást a Megosztás-ra, vagy a Send-re kattintva, hogy minden barátod lássa és el tudja végezni a módosításokat!