Mit szabad és mit nem az új nyereményjáték szabályokkal a Facebookon?

Közzétéve: 2013. augusztus 28.

Ahogy tegnap este már írtunk róla, a Facebook mostantól jelentősen könnyített a nyereményjátékok szabályain és engedélyezte, hogy mostantól az oldalakon bejegyzésekben is futtathassunk játékokat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mostantól mindent szabad! Nézzük meg példákon keresztül, mi engedélyezett és mi az, ami továbbra is tilos:

Amit mostantól szabad

Ahogy tegnap is írtuk, mostantól bárki megkérheti a felhasználóit, hogy

  • egy nyereményjáték keretében lájkoljon egy bejegyzést:

  • vagy írja be hozzászólásba a válaszokat:

  • esetleg szavazzon a Like gombbal:

Amit továbbra is tilos

Nem kérhetjük meg a bejegyzésekben az embereket arra, hogy a játékban való részvételhez

  • lájkolják az oldalunkat,
  • osszák meg a bejegyzést, vagy
  • jelöljék be magukat a képen, amit posztoltunk.

Tudnunk kell azonban, hogy a hivatalos szabályzat szerint minden játékban, így az üzenőfalon bonyolítottban is gondoskodnunk kell arról, hogy tájékoztassuk a játék résztvevőit, hogy a nyereményjáték szervezésében a Facebook semmilyen formában nem vesz részt. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy a Facebook semmilyen formában nem fog támogatást nyújtani nekünk egy üzenőfali játékban, erre a szabályzatában külön felhívja a figyelmet.

Mikor, melyiket?

Az új, könnyített szabályok egyszerűbbé teszik a cégek számára, hogy mostantól kisebb promóciókat futtassanak oldalukon külön nyereményjáték alkalmazás nélkül. Az üzenőfali játékkal növelhetjük az oldalunkon az aktivitást, azonban elveszítjük a számos hozzáadott értéket, melyet egy külön alkalmazással érnénk el (könnyebb adminisztrálhatóság, email adatbázis gyűjtése, rajongók gyűjtése).

Általánosságban azt javasoljuk, hogy rövidebb (maximum pár napos), kisebb nyereménnyel kecsegtető játékokat játsszunk az üzenőfalon, az 1 hétnél hosszabb, nagyobb értékű promóciókat viszont továbbra is inkább alkalmazásban futtassunk oldalunkon!

Ügyeljünk arra is, hogy a kevés néha több: ha túl sokszor játszunk az üzenőfalon, könnyen elpártolhatnak tőlünk a rajongóink. Szinte biztos, hogy a túlzásba vitt játék meg fogja növelni a leiratkozók számát…