Minden, amit tudni érdemes a Facebook Home-ról

Közzétéve: 2013. április 07.

A hét legnagyobb közösségi média szenzációja a Facebook Home érkezése volt, amely tulajdonképpen kevesebb, mint egy operációs rendszer, de több, mint egy egyszerű alkalmazás . És az is igaz, hogy nem igazolódtak be a jóslatok, miszerint a Facebook saját tervezésű telefonnal rukkol elő, sőt: a HTC-vel együttműködve alkották meg az Android applikációt, amely április 12-től lesz elérhető a Play Store-ban. Jöjjenek a további részletek, amit tudni érdemes a Home-ról!

Tabletre még nem, de HTC és Samsung telefonokra lesz letölthető, ezek a HTC One, HTC One X, Samsung Galaxy SIII, Samsung Galaxy S4 and Samsung Galaxy Note II. Valamint a Facebook és a HTC közös projektjéből megszületett és frissen bemutatott HTC First telefont se hagyjuk ki a sorból, amelyen elsőként teszik elérhetővé a Home-ot.

Lássuk az új funkciókat!

Cover Feed

Afféle folyamatosan változó kezdőoldalként fog működni a Cover Feed, amelyet teljes képernyős képek, állapotfrissítések és kommentek alkotnak majd. A Facebook így akarja lehetővé tenni, hogy ismerőseinkre figyelhessünk, ahelyett, hogy az alkalmazások tolakodnának előre.

A Cover Feed azonban úgy tűnik, erősen az amerikai felhasználókra lett tervezve, ugyanis ennél a funkciónál egy bizonyos algoritmus választja ki majd a megjelenítendő képeket és nem fogjuk tudni beállítani, kinek az egész alakos fotóival nem akarunk találkozni. Valljuk be, itthon azért még sokszor találkozunk nem tudatos Facebook felhasználókkal, akiknek a képei okozhatnának kellemetlen perceket a nyitóképernyő felbukkanásakor.

Chat Heads

Ezt talán fordíthatjuk chat fejnek, ami elég nevetségesen hangzik, de a funkció praktikusnak ígérkezik. A Facebook chaten vagy sms formájában futó beszélgetések kezelését segíti elő azzal, hogy a partnerünk kis buborékban megjelenő profilképét és üzenetét akár alkalmazásról alkalmazásra továbbhúzhatjuk vagy egy pillanat alatt eltűntethetjük. Tehát egyszerre több felületet tudunk kezelni anélkül, hogy a felbukkanó kis chat fejek zavarnák eredeti tevékenységünket.

Értesítések

Nemcsak a Facebooktól, de bármely Android alkalmazásról érkező értesítések a Home Cover Feed felületén sorakoznak majd a megfelelő bevezető szöveggel, amelyből ránézésre megértjük, miről is van szó. Tehát nem kell egyesével megnyitnunk ezeket ahhoz, hogy megtudjuk, miért is jött az emlékeztető.

Alkalmazásindító

A Home egyszerűvé és gyorssá teszi az alkalmazások elérését. Az applikációk indítófelületét könnyű karban tartani, hozzáadni és elvenni, vagy újat feltölteni. Legalábbis ezzel a céllal lett megálmodva.

A TheNextWeb oldalának alkalma volt teszteni a Home-ot és meglátásuk szerint, egyetlen olyan egyedülálló alkalmazás sem érhető el benne, amely ne lenne letölthető egyenesen egy Android eszközre. A Facebook applikáció arzenálja pedig önmagában is limitált: Poke, Messenger, Instagram és a natív Facebook alkalmazás található meg benne.

Hirdetések

Zuckerberg azt nyilatkozta, hogy várhatóan a Cover Feed felületén is lesz egy szekció reklámok elhelyezésére. A dolog nem meglepő, tekintve, hogy a Facebook egyre eredményesebb a mobil hirdetések piacán is.

A Home bejelentésekor Zuckerberg utalt egy tanulmányra, miszerint a felhasználók naponta közel 14 alkalommal nézik meg a Facebookot és nagyjából 100-szor a telefonjukat. A Home célja így az, hogy minél értékesebbé tegye ezeket a pillanatokat azzal, hogy a mobil élményt az emberek és nem az alkalmazások köré építi.

Ezt az üzenetet közvetíti a Facebook Home első promovideója is: