Mennyire ismered Zuckerberget? – avagy 9 érdekesség a közösségi háló atyjáról

Közzétéve: 2012. július 13.

Elég gyakran emlegetjük Mark Zuckerberget amikor a Facebookot használjuk, de viszonylag keveset tudunk róla. Most ezen szeretnénk változtatni, ezért lefordítottuk nektek a The Washington Post írását.

1. A Facebook azért kapott kék színt, mert Zuckerberg színvak

A New Yorker egyik 2010-es interjújából kiderül, hogy Zuckerberg nem látja a piros és a zöld színeket, ezért kapta a Facebook a kék dizájnt. „A kék számomra a leggazdagabb szín, hiszen annak minden árnyalatát látom.” – mondta a riportban.

2. Zuckerbergnek rengeteg beceneve van

A barátainak csak Zuck, az édesanyjának „Princley”, a harvardi osztálytársaknak pedig „Slayer”.

3. Állítása szerint nem érdekli a pénz

Ez egy köztudomású tény, de talán az alábbi kijelentés jobban megvilágítja a dolgot. Mark világossá tette, hogy sosem volt elsődleges célja a „pénzcsinálás”, mert „nem azért hozunk létre szolgáltatásokat, hogy abból pénzt csináljunk, hanem azért csinálunk pénzt, hogy jobb szolgáltatásokat hozhassunk létre”.

4. Egyszer egy éven át minden egyes nap nyakkendőt viselt

Talán meglepő lehet, hogy saját magát állította ilyen kihívás elé, és valóban mind a 365 napon nyakkendőt hordott, holott köztudott, hogy általában pólóban, farmerban és tornacipőben mutatkozik – még akkor is, ha sokak szerint egyáltalán nem ez lenne számára a megfelelő öltözék.

5. Nagy Taylor Swift rajongó

Olyannyira, hogy saját Facebook profilján is közzétette ezt az információt.
Taylor Swift hivatalos Youtube csatornája»

6. Ő tervezte a felesége jegygyűrűjét

Igen, tényleg Zuckerberg volt az, aki a Priscilla Chan ujján díszelgő gyűrűt tervezte, melynek egyik oldalát rubinok, másik oldalát gyémántok díszítik. A Daily Mail rá is kapott a témára, és nem győzte kritizálni a gyűrűt, amely szerintük „nem éppen azzal a szikla méretű kővel van díszítve, ami egy milliárdostól elvárható lenne.”

7. Imádja a kutyáját

Ez alapvetően nem egy meglepő tény, de mégis fontos vele kapcsolatban tudni, hogy a Beast (Bestia) névre hallgató kutya egy fajtatiszta magyar puli, és nem kevés témát ad mind Mark, mint pedig Priscilla bejegyzéseinek. A kutyának természetesen saját Facebook rajongói oldala is van, mely szerint szabadidejében nagyon szereti a dolgokat „ölelgetni és terelgetni”.

8. Egyszer elhatározta, hogy csak olyan húst fogyaszt, ami olyan állatból származik, amit ő vágott le

A szokásos egy éves, saját magának szervezett kihívásai közül a 2011-es az volt, hogy túllépve a vegetarianizmuson, csak saját maga által leölt állat húsát fogja fogyasztani.

9. Egyszer készített egy ZuckNet nevű programot a családjának

A program eredetileg azért jött létre, mert Mark édesapjának szüksége volt egy gyors üzenőrendszerre a fogorvosi rendelőjébe, és a család is jó hasznát vette az alkalmazásnak. Ez az üzenőrendszer volt az elődje a későbbi AOL’s Instant Messengernek.

Reméljük találtatok újat az érdekességek között. Mi volt legmeglepőbb vele kapcsolatban?