Megújult a Facebook hirdetési felülete, itt a „create flow” – és egy apró trükk

Közzétéve: 2012. április 17.

Az, hogy a Facebook folyton újít valamit, már rég nem újdonság, a napokban a hirdetés feladásának felületét módosította alaposan. Erről készítettünk egy rövid összefoglalót, ami valószínűleg változni fog még többször, mert jelenleg igen sok hibával működik a rendszer. Ráadásul elrejtettek a folyamatban egy aprócska trükköt, ami sok kezdő hirdető számára okozhat bosszúságot…

A változtatás legfontosabb lényege, hogy mostantól nem egyszerre látjuk az opciókat, hanem lépésről-lépésre haladhatunk, csak miután az első kérdésre válaszoltunk, utána láthatjuk a másodikat és így tovább. Ez elég zavaró azoknak, akik korábban már sok hirdetést adtak fel, de meg kell szokni.

Rögtön a hirdetés létrehozásakor kiválaszthatjuk, hogy egy már meglévő rajongói oldalt, alkalmazást, helyet, esetleg egy külső hivatkozást szeretnénk hirdetni – ez utóbbinál a Facebook automatikusan behúzza a beírt oldal meta tagjeit, megkönnyítve így számunkra a szövegírás nehézségeit. Az elérhető lehetőségek most már nem listában lesznek, hanem el kell kezdenünk begépelni az oldal, alkalmazás, hely nevét, ezzel szűrhetünk a lehetőségek között. Nagy előny ez ahhoz képest, hogy korábban egy elég kusza listát kellett böngésznünk. Valószínűleg hiba (reméljük), hogy nem csak azokat az oldalakat választhatjuk ki, melyeknek az adminjai vagyunk, hanem olyanokat is, amiket még csak nem is követünk:


Következő lépésként el kell döntenünk, hogy magát az oldalt, vagy az oldal egy bizonyos bejegyzését akarjuk-e hirdetni:

Ha az oldalt hirdetjük, következő lépésként kiválaszthatjuk, hogy egyedi hirdetést adunk fel, vagy a korábban Like Story-nak nevezett hirdetéssel kampányolunk. Előbbi esetben lehetőségünk van beállítani az alapértelmezett érkezési fület (itt használhatjuk a korábban elkészített üdvözlő oldalt), illetve egyedi képet és szöveget írhatunk a felajánlott default helyett:

Miután ezen is továbbléptünk, megjelenik a célcsoport meghatározásához tartozó mezők összessége, kezdve az ország választásával. Valószínűleg a rendszer hibája miatt a hirdetést alapból az Egyesült Államokra kínálja fel a Facebook, itt lehetne államra, városra és irányítószámra is szűkíteni a célcsoportot. Azonban amikor átkapcsolunk Magyarországra, szomorúan tapasztaljuk, hogy a korábban már elérhetővé tett városra szűkítés eltűnt:

A hely kiválasztása után a korábbról már ismert életkori és érdeklődési körökre történő szűkítést alkalmazhatjuk. Ezek alatt jelenik meg azonban egy új elem, az úgynevezett Objective:

Itt két lehetőségből választva határozhatjuk meg, mi a szándékunk a hirdetéssel: „most likely to like my Page” és „most likely to click on my ad or sponsored story”, vagyis a rajongótáborunkat szeretnénk hathatósan növelni, vagy kattintásokat szeretnénk a hirdetésre, lehetőleg minél többet. A Facebook azonban itt egy kisebb csapdával kedveskedett a felhasználóknak, kiváltképp azoknak, akik egyelőre nem tudják még, eszik-e vagy isszák a Facebook hirdetéseket, és vakon megbíznak az előzékenyen felajánlott automatikus beállításokban. Ha ugyanis a „most likely to like my Page” opciót választjuk, az elszámolásunk azonnal CPM-re vált (Pay for Impressions), ami nem feltétlenül a legjobb üzlet, hacsak nem szeretnénk, hogy a hirdetésre szánt keretünk kézzelfogható eredmény nélkül vesszen el az éterben. Ezért javasolt akkor is a másik opciót választani, ha az elsődleges célunk a rajongók gyűjtése, hiszen – bár a Facebook megkérdezi, hogy mi a célunk a hirdetéssel – garancia nincsen arra, hogy az említett beállítással fogjuk ezt biztosan elérni. A legördülő másik opció kiválasztásakor az elszámolás visszavált CPC-re, melynek keretei közt kattintás után fizetünk a teljes kampány alatt. A kattintás alapjául vett url-t meglévő rajongói oldal vagy alkalmazás hirdetésekor a Facebook automatikusan generálja a „Destination” mezőben megadott adatok alapján.

Bár minden esetben javasolt CPC kampányt futtatni, a Facebook a külső hivatkozások esetében más lehetőséget nem is ajánl fel: amennyiben a Destination rubrikába egy külső weboldalunk kerül, úgy alapértelmezettként CPC módban fog futni a kampány.

Az ezt követő részek már ismerősek korábbról, itt állíthatjuk be, hogy mekkora összeget és milyen ütemezésben szánunk a hirdetésre. Beállíthatunk napi költési limitet, de a teljes kampányra is meghatározhatunk egy keretet és akkor az adott kampány időszak alatt egyenletes eloszlásban fogy majd el a pénzünk.

Bár a Facebook szeret mindenki barátjaként tetszelegni, sok esetben a felajánlott alapértelmezett beállítások becsapósak, és nem feltétlenül a mi javunkat szolgálják. Ne sajnáljuk az időt a kis kérdőjelekre való kattintásra vagy az angol nyelvű súgók nagy vonalakban történő megértésére, mert könnyen eleshetünk a drága kampányba vetett reményektől, ha például elfogadjuk a Facebook által automatikusan generált hirdetési szöveget, vagy még többet bukhatunk rajta, ha nem figyelünk oda eléggé, amikor önhatalmúlag állítja be elszámolásunk alapját.

Reméljük, a közeljövőre nézve hasznosnak fogjátok tartani a fenti cikket, melyben igyekeztünk felhívni a figyelmet az új felület buktatóira. Adjátok tovább ismerőseiteknek, egy megosztással sokan hálásak lehetnek majd Nektek, hogy felhívtátok a változásokra a figyelmet. 🙂