Mégsem tudod elrejteni a Facebookon, kik a barátaid

Közzétéve: 2014. június 03.

Vannak olyan dolgok a Facebookon, amiket nem tudsz teljesen titokban tartani – ilyen a barátaid listája is.

A közösségi oldal lehetővé teszi, hogy elrejtsd a kíváncsi szemek elől, kik az ismerőseid, hiszen egy mozdulattal beállíthatod, hogy rajtad kívül más ne is lássa azt. A probléma csupán annyi, hogy lehet, hogy más ismerősöd nem használja ezt a beállítást, ami már bajokat okozhat. Igaz, a Facebook jelzi az adatvédelmi beállításoknál, hogy a „csak én” kiválasztása nem biztos, hogy valóban csak a felhasználóra korlátozza a baráti lista láthatóságát.

A Facebook egészen pontosan így fogalmaz: „Ne felejtsd el, hogy az ismerőseid szabályozni tudják, ki látja az ő idővonalukon, hogy kik az ismerőseik. Ha az emberek egy másik idővonalon láthatják, hogy ismerősök vagytok, akkor láthatják a hírfolyamukban, a keresésben és a Facebook más helyein is. Emellett az idővonaladon láthatják a közös ismerősötöket is”.

Egy informatikai biztonsággal foglalkozó csoport, a CyberInt nemrég megmutatta, hogy a hackerek (vagy akár csak azok, akiknek rengeteg szabadidejük van) hogyan tudják kihasználni ezt az adatvédelmi kitételt, hogy összerakják egy felhasználó teljes ismerősi körét.

A Mashable egy egyszerű példánál marad. A Facebook-alapító Mark Zuckerbergnek nem láthatók nyilvánosan az ismerősei, míg a cég egyik dolgozójának, Chris Coxnak igen. Egy URL segítségével így már rögtön kideríthető, kik a két ember közös ismerősei a Facebookon. Íme a sablon URL: https://www.facebook.com/profile.name[Hidden Friends Profile]/friends?and=second.profile[Public Friends Profile]

És íme, ha beillesztjük a megfelelő profilokkal: https://www.facebook.com/zuck/friends?and=chris.cox

Persze ha mindkét félnél a „csak én” opció lenne kiválasztva, akkor természetesen a közös ismerősöket sem lehetne feltérképezni. De ebben az esetben, ha valaki tényleg tengernyi szabadidővel rendelkezik, akkor a fenti listából újabb emberekkel lehetne összevetni, kik a közös ismerősök Zuckerberggel, így, ha nem is minden személy kilétét lehetne kideríteni, egészen komoly kapcsolati hálót lehetne összerakni.

A figyelmeztetés ellenére az adatvédelmi beállításoknál félrevezető lehet a „csak én” beállítás, ami azt sugallja, valóban csak a felhasználó férhet hozzá az ismerősei listájához.

A Facebook a létéből és funkciójából eredendően nem arról szól, hogy elrejthessük az ismerőseinket egymás elől, hanem pont ellenkezőleg – ezért láthatók a közös ismerősök.

Ez a küldetés egyben azt is jelenti, hogy a facebookos életünk egyes részei, beleértve a barátaink listáját, sosem lesznek teljesen privátak.