Még hatékonyabban lép fel a Facebook a lájkokat árulók ellen

Közzétéve: 2015. április 20.

Egy gyors keresésből kiderül, hogy még mindig rengeteg lehetősége van annak, aki kimondottan lájkokat akar vásárolni. Ennek ellenére a Facebook a legújabb bejegyzésében arról ír, hogy a kamu lájkok elleni küzdelemben sokkal jobban állnak most, mint valaha. Az üzenet egyértelműen azoknak szól, akik éltek már, vagy élnének ehhez hasonló módszerekkel.

H. Kerem Cevahir, a Facebook mérnöke arról írt, hogy egy frissítés nyomán még könnyebben lehet győzni abban a kamu lájkok, illetve a hamis fiókok ellen. Kiderül, hogy amellett, hogy törlik a hamis kedveléseket az oldalakról, a Facebook most értesítést is küld majd az oldal adminisztrátorainak, amikor erre sor kerül, hogy segítsen megmutatni nekik, hogyan kell értékes, hiteles rajongókat gyűjteni. Az elmúlt egy hónapban mintegy 200 ezer oldalnál ez már meg is történt.

Persze mindez egy legalább 6 hónapos, kemény munka eredménye. Hiszen a tisztességtelen tevékenységek már régóta tapasztalhatók a Facebookon, de nehéz dolguk volt a közösségi oldal mérnökeinek, hiszen a csalók is folyamatosan fejlődnek, tesztelik az új módszereket, hogyan lehetne kijátszani az oldalt.

Ezentúl ha a Facebook az oldalak újonnan érkező követőinél gyanús dolgot észlel, akkor alaposan kivizsgálja majd hogy tisztességtelen tevékenységről van-e szó.

Mi is az a kamu lájk?

Nagyon egyszerű: minden, ami arról szól, hogy x ezer forintért ennyi és ennyi követőd lesz. Elsőre kecsegtető lehet az ajánlat, de ha kiszámolod, rá kell jönnöd, hogy nem éri meg. Erről itt írtunk bővebben.

Hogyan generálják a kamu lájkokat?

Klikkfarmok: valódi emberek, valódi Facebook-profillal, és nekik fizetnek a lájkokért.

Hamis felhasználók: nincs mögöttük valós személy, ezeket tucatjával hozzák létre.

Saját fiók megfertőzése: amikor valaki direkt telepít fel egy malware-t. A létrehozó ezután már elveszíti a profil feletti uralmat, cserébe jönnek a lájkok az oldalára.

Fertőzött profil: a profil tulajdonosa nem biztos, hogy tud arról, hogy megfertőzték malware-rel, viszont a nevében különböző oldalakat lájkolgatnak.