Látható a telefonszámunk a Facebook-on?

Közzétéve: 2011. augusztus 11.

Tegnap számos olyan üzenetet láttunk üzenőfalunkon, ami arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy vigyázzanak, mert telefonszámuk elérhetővé vált a Facebook-on. Egyelőre csak angol nyelven köröznek ezek a bejegyzések, de biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan magyarul is megjelenik majd. Az Allfacebook hamar sietett tisztázni a helyzetet:

ALL THE PHONE NUMBERS…

…Így kezdődik a bejegyzés, ami terjed a Facebook-on. Azt állítja, hogy a telefonszámunk mostantól láthatóvá válik mindenki számára, köszönhetően a Facebook módosított biztonsági beállításainak:

Ha kattintunk a leírásban leírt linkre, elsőre talán meglepőnek tűnik, hogy valóban sok telefonszámmal találkozunk egy listában: http://www.facebook.com/friends/edit/?sk=phonebook

Azonban ezek a telefonszámok nem láthatók mindenki számára. A Facebook közleményében írta, hogy ez a telefonkönyv már régóta létező funkció és kizárólag olyan telefonszámokat tartalmaz, amiket a felhasználók saját profiljuk biztonsági beállításainál láthatóvá tettek ismerőseik számára, illetve azokat a számokat láthatjuk, melyeket a mobiltelefonunk címlistájáról szinkronizáltunk ide. De ezeket a adatokat kizárólag mi látjuk, nem elérhető a nagyközönség számára!

Feltételezések szerint az ijedtség abból származik, hogy sokan elkezdték használni az új Facebook Messenger alkalmazást és számukra hirtelen láthatóvá vált az eddig kevésbé használt funkció. Ettől függetlenül az eset nagyszerű alkalmat ad arra, hogy ellenőrizzük saját biztonsági beállításainkat: http://www.facebook.com/settings/?tab=privacy

Ne ijedjünk tehát meg és ha lehet, ne küldjük tovább mindenkinek a magyar nyelvű figyelmeztetést, amikor megjelenik. 🙂