Hogy kaphatunk több hozzászólást az oldalunkon?

Közzétéve: 2011. július 05.

Bizonyára mindenki észrevette már, hogy hozzászólásokat kapni az oldalunkon nem is olyan egyszerű. Korábban már mutattuk, hogy rajongóink nagy része ugyan követ minket, de szinte soha nem kattint a Tetszik-re, nem szól hozzá a bejegyzéseinkhez. John Haydon írt egy bejegyzést arról, hogyan tudnánk jó kérdésekkel hozzászólásra bírni olvasóinkat. Számos javaslatát próbáltuk már ki mi is és állíthatjuk, tényleg működnek: tegyünk fel kérdéseket! De nem mindegy, hogyan kérdezünk, lássunk most pár tippet a hatékonyság növelésére:

A rajongók utálják a házi feladatot

Kérdéseket feltenni talán a legkönnyebb módja a kommentek gyűjtésének. De ne feledjük, hogy a rajongók nem szeretik a túl bonyolult kérdéseket. Ha a válaszhoz utána kell nézni valaminek, vagy túl sok ideig tart megérteni, mit is kérdezünk valójában, akkor ne is reméljünk sok választ. Lássuk, milyen módszerek működnek:

 1. Kérdezzünk konkrétumot, ne általánosságokat! – Ne feledjük, a rajongók nem szeretik a plusz munkát.  Ne kérdezzük meg azt, hogy mit tennének a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében, mert valószínűleg csak a legelvakultabb követőinktől fogunk választ kapni rá.
 2. Tegyünk fel eldöntendő kérdéseket! – Sokkal egyszerűbb egy igen-t, vagy egy nem-et beírni a hozzászólásokba, mint kerek körmondatokat szőni. Sok magyarázatot nem igényel, működik, próbáljuk ki!
 3. Kérdezzünk aktuális kérdéseket! – „Elutaztok nyaralni idén nyáron, vagy otthon maradtok?”
 4. Kérdezzünk provokatív kérdéseket! – „Titeket is idegesít, ha reggel 7-kor a szomszéd fűnyírójára ébredtek?”
 5. Kérdezzünk igaz/hamis kérdéseket! – „Igaz, vagy hamis? A Balaton régen tenger volt.”
 6. Kérdezzünk egy fényképről? – „Mi a rossz ezen a fényképen?”
 7. Tegyünk fel szavazós kérdéseket! – A Facebook Kérdések funkciója tökéletesen megfelel erre, ráadásul további rajongókat hozhat oldalunkra. Használjuk!
 8. Tegyünk fel vicces kérdéseket! – Ne ijedjünk meg attól, hogy nem az oldal témájához tartozó kérdést teszünk fel. Szeretni fogják a rajongók, arra emlékezteti őket, hogy mi is közéjük tartozunk, több dolog is érdekel minket. „Lassan havat fogunk lapátolni, olyan hideg van. Nincs valakinek egy hólapátja?”
 9. Kérdezzünk személyesen valakit a rajongók közül! – Ha oldalunk újonnan indult, vagy hosszú ideje használaton kívül volt, nehéz lesz újra beindítani az aktivitást rajta. Ilyenkor kérdezzünk olyan rajongónkat, akikről tudjuk, hogy rendszeresen követ minket (véleményvezérek) és próbáljunk meg velük párbeszédet létesíteni, hogy a többiek is kedvet kapjanak.
 10. Tegyünk fel feleletválasztós kérdést! – „Mit szerettek jobban? A vanília fagyit, vagy a csoki fagyit?”
 11. Kérdezzük meg, ki jön el egy eseményre? – Ha közeleg egy esemény, amelyen ott leszünk, esetleg mi szerveztük, kérdezzük meg rajongóinkat, ki jön el rá? (És természetesen ne felejtsünk el egy Facebook eseményt létrehozni rá… 🙂 )
 12. Kérdezzük meg, ki vett részt egy eseményen? – Kérjük meg őket, osszák meg velünk élményüket, fotójukat. Erre valószínűleg a törzsolvasóink fognak válaszolni, de a kevésbé aktív rajongók látni fogják és ez fontos.
 13. Kérjünk ötleteket! – Ne csak megmondjunk, vonjuk be olvasóinkat egy közös ötletelésbe. „Szerintetek hogyan kezdjünk neki a lakásfelújításnak? Először a fessünk, vagy előbb csiszoljuk a parkettát?”
 14. Tegyünk fel mondatbefejezős kérdéseket! – „Fejezd be a mondatot! Az én kedvenc nyári sportom a ____________”

Ne csak kérdezzünk, figyeljünk a válaszokra is!

Ha már egyszer kérdeztünk, figyeljünk arra, milyen válaszokat kaptunk! Folytassunk párbeszédet a rajongóinkkal, kérdezzünk vissza, dicsérjünk, kapcsolódjunk be a párbeszédbe, egyszóval kommunikáljunk! Ezzel elmélyíthetjük a beszélgetést és kedvet adunk olvasóinknak, hogy válaszoljanak jövőbeni kérdéseinkre is.

Bizonyára Nektek is vannak jó ötleteitek, hogyan lehet hozzászólásokat kapni bejegyzéseinkhez. Osszátok meg velünk, illetve rajongóinkkal, írjátok le ide a kommentekhez, vagy a Facebook oldalunkra. Ha pedig kaptatok 1-2 jó ötletet, cserébe nyomjatok egy Tetszik-et a bejegyzésünkhöz, itt lenn! 🙂