Ki fertőzött meg? – Vicces Facebook applikáció

Közzétéve: 2013. január 10.

Itt az influenza szezon. Ha tudományos alapon szeretnéd meghatározni, hogy ki fertőzött meg, vagy melyik ismerősödtől kell távol tartanod magad, hogy ez meg se történhessen, akkor ez az applikáció neked készült!

Ha elkezdünk köhögni és tüsszögni, jó párunk fejében egyből elindul a vezérhangya, hogy vajon melyik ismerősünktől kaphattuk el a kórságot. A fastco cikke szerint jóleső érzés, ha bizonyítani véljük, hogy kitől indult el a nyavalyánk. A digitális világban kutakodva a program erre ad javaslatokat.

A „Help, My Friend Gave Me the Flu” programocska mókásnak tűnik, de megmutatja, hogy a Facebook adatainkkal hogyan lehet – elsőre talán nem is egyértelmű-  következtetéseket levonni. A program átnézi az ismerőseink bejegyzéseit, és a betegséggel kapcsolatos kulcsszavakat keresi. Letölti a felhasználók lokációját is, így földrajzilag is el tudja helyezni őket. Vizsgálja az ismerősök cselekedeteit is; ha például valaki késő éjjel posztol a Facebookra, akkor ez kiváltja a program rosszallását: „Ez az ember talán influenzával összefüggő alvási nehézségekkel küzd!”

A program bekategorizálja az ismerőseinket: „Karanténba vele” vagy „Elsődleges gyanúsított” címeket is ki tud osztani.

A használata jó móka, de ha belegondolsz, hogy egyszerű Facebook akcióiddal mi mindent elárulsz magadról, akkor lehervad a mosoly az arcodról. Reméljük senki nem fogja összerakni a kirakós játék összes darabját…

Bár magyarul nem tud, azért próbáld ki az alkalmazást, és oszd meg velünk, hogy sejtetted-e melyik ismerősödtől kell tartózkodnod? 🙂