Jönnek a megosztott fényképalbumok Facebookon!

Közzétéve: 2013. augusztus 27.

Egy kép felér ezer szóval és mostantól a Facebook megengedi, hogy mások is csatlakozzanak a beszélgetésbe. A világ legnagyobb közösségi hálója előrukkolt a megosztott fotóalbumokkal, egy funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy ugyanabba az albumba többen töltsenek fel képeket. Összesen 50 „közreműködője” lehet így egy albumnak, akik mind 200-200 képet oszthatnak meg ebben a formában. Az albumot létrehozók kiválaszthatják, hogy a többiek meghívhatnak-e másokat az albumba vagy teljes kontrollt gyakorolnak a meghívások felett – írja a Mashable.

Korábban a felhasználók csak az általuk létrehozott albumokba tölthettek fel fotókat és egy album maximum 1000 képet tartalmazhatott.

Az új megosztott albumok esetében három elérhető beállítás van: lehet nyilvános, láthatják a közreműködők barátai vagy csak a közreműködők. Így lehet szabályozni, kik férhetnek hozzá a csoport képeihez, mondta Bob Baldwin, a Facebook szoftverfejlesztője, aki a projektet vezette kollégájával, Fred Zhao-val.

facebook-shared-photo-albums

„Ha most egy partyn lennél és három különböző album jönne létre, nem biztos, hogy mindet meg tudnád nézni, ami egy kissé zavaró és frusztráló” – mondta Baldwin. Az albumot létrehozók törölhetik és módosíthatják is az albumban lévő fotókat, de a közreműködőknek is lesz szerkesztési joga az általuk feltöltött fotók esetében. A funkció nem elérhető az üzleti oldalak albumjainál, jelezte a Facebook egyik szóvivője.

Az új funkció a Facebook egyik „hackathon” szériája során született meg, amikor is az alkalmazottak félreteszik megszokott feladataikat és új prototípusokat álmodnak meg a platformnak. A Facebooknál a hackathon időszakok mindig izgalmasak, mondja Zhao, és sok kolléga tölti ötleteléssel az ezt megelőző hetet, hogy aztán megoszthassa azokat a többiekkel. Baldwin szerint a megosztott albumok ötlete a felhasználók visszajelzéseire alapozva született meg, majd a Facebook alkalmazottak közösen foglalkoztak vele.

Miután eldöntötték, hogy belevágnak a projektbe, Baldwin és Zhao a januári hackathon előtt küldött ki egy belső meghívót. Csatlakozott hozzájuk nagyjából egy tucat mérnök az egész cégből, akik közül sokan másnap reggel hatig dolgoztak a prototípuson.

Shared-Album-Screen

A megosztott albumok egyértelműen hasznosak lesznek olyan csoportos eseményeknél, mint a kempingezés, az esküvők, bulik és családi összejövetelek.

„Szerintem az egyik legszórakoztatóbb dolog a termékek létrehozásában a Facebooknál, hogy sosem lehetsz igazán biztos abban, hogyan fogják használni az emberek a terméket” – mondja Baldwin. „Izgatottak vagyunk az indulás miatt, mert azt gondoljuk, hogy az emberek olyan módokon fogják használni a megosztott albumokat, amire mi nem is számítunk.”

Zhao és Baldwin azt mondták, hogy tervezik a funkció néhány tulajdonságának továbbfejlesztését. Kezdetnek talán változhat a 200 fotó/közreműködő limit a jövőben. Azt is remélik, hogy mobil funkcionalitást is hozzáadhatnak a megosztott albumokhoz (jelenleg mobilról csak egynél lehet közreműködni).

A Facebook első körben azoknál vezeti be az új funkciót, akik angol nyelven használják a platformot, majd pedig elér a nemzetközi szintre is, mondja Baldwin.

Ti hogyan használnátok egy megosztott albumot Facebookon?