Így maradj láthatatlan ismeretlenek előtt a Facebookon

Közzétéve: 2015. október 26.

Frissíti a keresőjét a Facebook, így akár a megosztásaid is bárki számára láthatóvá válnak. Van azonban erre is egy apró trükk, ha ezt el szeretnéd kerülni.

Ahogyan arról írtunk, a Facebook fejlesztői új, használható keresőt dolgoztak ki. Így akár azt is megnézheti bárki, hogy például egy külső weboldalon található cikkel kapcsolatban milyen megosztások születtek. Ha azonban nem szeretnéd, hogy az általad írt posztok között bárki mazsolázhasson, néhány egyszerű lépéssel ezt le is tudod tiltani. Íme:

1.)    Kattints a jobb felső sarokban található „Adatvédelmi hivatkozások” lehetőségre (az értesítéseket jelölő földgömb melletti kis ikon).

2.)    Itt a dinoszaurusz alatt lévő sávot, a „Ki láthatja a dolgaimat?” lehetőséget kell kiválasztani.

3.)    Ezen belül a „Ki láthatja a jövőbeni bejegyzéseimet?” résznél három variáció áll a rendelkezésedre. Az első a „Nyilvános” – ha ezt választod, azzal számolj, hogy így a Facebookon belül és kívül is bárki láthatja, mit osztottál meg. A második, az „Ismerősök” arra szolgál, hogy a Facebookos ismerőseid láthassák a bejegyzéseidet. A harmadik lehetőség pedig a „Csak én”, itt értelemszerűen csak a felhasználói fogja látni ezeket. Ne feledd, ez ugyanaz a beállítás, mint amelyet a bejegyzéseidnél is látsz – ha itt módosítod a beállítást, ott is változik

Természetesen, ha akarod, akkor az itt beállítottakat általánosan is használhatod, de akár posztonként is változtathatsz ezeken, ha így látnád jónak. Ezt posztolás előtt tudod beállítani, a „Küldés” mellett lévő gomb segítségével.

Fontos továbbá, hogy a fent leírtak csak a jövőbeni posztokra érvényesek, amiket korábban osztottál meg, azokat itt nem tudod átállítani. Ha valamiért úgy gondolod, hogy a régebbi posztjaid láthatóságát is módosítanád, akkor azt az alábbiak szerint tudod megtenni:

1.)    Szintén a jobb felső sarokban, az „Adatvédelmi hivatkozások” gombra kattints.

2.)    Kattints a „További beállítások megtekintése” lehetőségre.

3.)    Ezen belül keresd meg a „Régebbi bejegyzések korlátozása” beállítást.

4.)    Ekkor a Facebook figyelmeztet arra, hogy ha ezt az eszközt használod, idővonalad azon tartalmai, amelyeket az ismerőseid ismerőseivel is megosztottál vagy nyilvánosak, az ismerőseidre korlátozódnak. A megjelölt emberek és az ismerőseik viszont továbbra is láthatják ezeket a bejegyzéseket. Ha úgy döntöttél, hogy a régebbi bejegyzések megjelenését korlátozod, akkor kattints bátran, nyomj rá a „Megerősítem”-re, és készen is vagy!

Persze, ha van rá időd és igényed, egyénileg is módosíthatod a bejegyzések láthatóságát. Ehhez csak ki kell keresned a bejegyzést és kiválasztani a kívánt láthatóságot.