Humans of New York – a közösség erejének szívszorító példája egy fiatal fotográfus oldalán

Közzétéve: 2013. november 01.

Brandon Stanton 2010-ben indította el fotóblogját és Facebook oldalát Humans of New York (HONY) néven. Elsődleges célja az volt, hogy egy minden embertípust kimerítő katalógust állítson össze a Nagy Alma lakóinak hétköznapjairól. Azonban azt még legmerészebb álmaiban sem gondolta, hogy egy, a világhálón létrejött felhasználói közösség képes egy árva etiópiai kisfiút Amerikába repíteni az új családjához.

Valahol félúton a cél felé a HONY új értelmet kapott: már nem elsődlegesen a fotón szereplő emberek ruhája, arca, megjelenése volt a kép lényege. Hanem a történet a fotó mögött. Brandon elkezdte gyűjteni az idézeteket fotóalanyaitól, amelyeket publikált blogján és ezzel párhuzamosan Facebook oldalán is. A kép és a képen szereplő emberek idézetei közösen alkotják a HONY blog lelkét. Az eredmény pedig minden várakozást felülmúlt: a több tízezer like, több ezer comment és a rengeteg megosztás majdnem kétmillió követőt vonz napi szinten a HONY közösségi média felületeire. Az érzés varázsa, hogy bepillanthatunk a világ másik végén élő ismeretlen életébe és a képhez történetet tudunk kapcsolni, felbecsülhetetlen.Így történhetett, hogy néhány napja Brandon a róla filmet forgató stáb egyik tagjáról készített fotója alapjaiban rengette meg a Facebook közösségi erejéről szóló legendákat.

A képen szereplő férfi, Duane és feleségének szomorú története, hogy nem voltak képesek a gyermeknemzésre. Duane sokáig elutasította az örökbefogadás gondolatát, azonban egy etiópiai segélyszervezet munkájáról szóló film felnyitotta a szemét és amilyen gyorsan csak tudtak, cselekedtek. Nemsokára meg is érkezett hozzájuk a fél szemére vak etiópiai kislány, Chaltu, akinek új esélyt adtak az életre. Három évvel később Chaltu kivirágzott: tanul, rengeteg barátja van és a család szerint a világ legjobb kislánya. Brandon engedélyt kért, hogy a történetet megoszthassa a blogján, amire a férfi félénken megkérdezte: segítene neki hazahozni a fiát is Etiópiából?

Kiderült, hogy régóta terveztek testvért Chaltu-nak és már ki is választották az árva kisfiút, de az anyagiak előteremtése hatalmas feladatnak bizonyult: 26 ezer dollárra volt szükségük, hogy elhozhassák a Richard-ként elnevezett fiút szülőhazájából, hogy egy új világ lehetőségét teremthessék meg neki.

Brandon azonnal feltöltötte a képet blogjára és a több, mint egymillió követővel büszkélkedő Facebook oldalára a cikket, majd létrehozott egy online adománygyűjtő felületet, ahol ha csak egy dollárt is, de adakozni lehetett a családnak.

Aztán megtörtént az, amire senki nem számított: a HONY közösségnek hála, az összeg egy óra alatt összegyűltItt azonban nincs vége a sikersztorinak: szerdára az összeg 77 ezer dollárra ugrott és a végére 83 ezer dollárnál zárult. A pénzt, ami az adoptáláshoz kellő összegen felül összegyűlt, a két etiópiai árva taníttatására fordítják.

Ez a rendkívül figyelemre méltó emberség, ami a HONY oldal követőit jellemzi nem először bizonyítja be, hogy mire képes a közösség ereje: augusztusban egy cowboynak öltözött kisfiúnak gyűjtöttek pénzt, aki nagyon szeretett volna egy lovat, de a család anyagilag nem tudta támogatni álmait. Brandon ugyanezzel a technikával több tízezer dollárt gyűjtött, aminek segítségével elküldték a kisfiút egy Vadnyugati tematikájú táborba, a fennmaradó összeg pedig egy sérült gyermekekkel foglalkozó lovas alapítványhoz került.

A HONY közösség egy olyan egyedülálló üde színfolt a Facebook világában, amihez hasonlót nehezen vagy talán sehogysem találnánk, azonban a lehetőség adott. Még senkinek nem késő elindulni ebbe az irányba. Mindennapi érdekes olvasmány, profi képek és egy követendő példa mindannyiunk számára : egy oldal, amely összeköti a képet egy történettel, ahol megtalálhatjuk önmagunkat sorsokban, idegenek életében és ha csak néhány dollárral is, de hozzá tudunk járulni a bajba jutottak boldogulásához.