Hozd vissza kedvelt oldalaidat az üzenőfalra!

Közzétéve: 2012. január 20.

Ahogy folyamatosan használjuk a Facebookot, újabb és újabb rajongói oldalakhoz csatlakozunk. A követett oldalak listája folyamatosan nő és mi észre sem vesszük, hogy a hírfolyamunkról egy idő múlva eltűnnek a régen bejelölt oldalak bejegyzései, még akkor sem látjuk őket, ha a rendezésnél a frisseket kérjük előre.  Olyasmi ez, mint az „Egyéb” kategóriába sorolt üzenetek: amíg nem nézünk rá, fel se tűnik, hogy nincs ott, pedig fontos lenne. Nézzük meg hát, hogyan tudnánk újra látni az értékes oldalak bejegyzéseit?

Nézzük meg az alábbi két képet! Az elsőn azt látjuk, amit a hírfolyamunk mutat nekünk:

Ezen a képen pedig azt látjuk, milyen bejegyzések jelentek meg pár – kategóriába rendezett – oldalon, amíg mi a hírfolyamunkat láttuk:

Láthatjuk hogy két olyan bejegyzés is volt, melyek nem jelentek meg a hírfolyamban. Miért van ez? Az Edgerank besorolásról már többször írtunk, ez az a bonyolult algoritmus amely alapján a Facebook rangsorolja a bejegyzéseket és eldönti, hogy mik látszódnak a rajongók számára és melyek azok, amiket már csak akkor láthat, ha újra meglátogatja az oldalt.

Van azonban egy lehetőségünk, amivel könnyen újra láthatóvá tehetjük a rég elfeledettnek hitt oldalak post-jait:

Készítsünk listákat az oldalakról!

Azt már sokan tudják, hogy ismerőseiket listákba rendezhetik, külön csoportosítva barátokat, munkatársakat, családtagokat, stb. De azt kevesen tudják, hogy ugyanígy listába rendezhetjük a rajongói oldalakat is! Az így listába szedett oldalakra szűrve a megjelenítést, minden bejegyzést látni fogunk az összes helyről, nem beszélve arról, hogy jól elkülöníthetjük a különböző témaköröket, ezzel is áttekinthetőbbé téve a tartalmakat.
Listát létrehozni nagyon egyszerű: keressük meg a LISTÁK menüpontot a hírfolyamunknál balra és kattintsunk az ÖSSZES link-re:

A megjelenő lapon kattintsunk ki a Create List gombra:

Adjunk egy nevet az új listánknak! A fenti képen látszik, hogy már készítettünk egy „Hasznos oldalak” listát, most a bemutató kedvéért gyártunk egy „Gasztro oldalak” listát:

Ne tévesszen meg senkit, amit ezután lát, kattintsunk az „Adj hozzá ismerősöket” linkre:

Az így megjelenő ablakban már csak ki kell választanunk, hogy az Ismerősök helyett az Oldalak között válogathassunk. Kattintsunk rá és jöhet a megdöbbenés, hány olyan oldalra iratkoztunk fel, akiktől már rég nem láttunk semmit a hírfolyamunkban. 🙂 Válogassuk ki a listába szánt oldalakat, majd nyugtázzuk az összeállítást a Done-ra kattintva. Ha mindent jól csináltunk, kész is van az új listánk, ahol minden oldal bejegyzése látszani fog:

Ha szeretnétek, hogy 1-1 oldal visszatérjen a hírfolyamotokba is, kezdjetek el kommunikálni velük: nyomjatok like-ot, szóljatok hozzá a bejegyzésekhez…a Facebook számára ezek az értékes mérőszámok, ettől dől el (többek közt) az Edgerank besorolás, azaz, hogy fogjuk-e látni rég elfeledett kedvenceink bejegyzéseit a jövőben, vagy sem.

Ha Titeket is bosszant, hogy az általatok üzemeltetett oldalt a rajongóknak egyre kevesebb százaléka látja, vagy Ti is találtatok most olyan oldalakat, amik elfeledve bújtak el a kedvelések között, akkor gondoljatok másokra is: osszátok meg ismerőseitekkel ezt a információt, hogy ők is beállíthassák a saját listáikat! 🙂