Honnan ismerjük fel, ha „átverős” Facebook oldalra jutottunk?

Közzétéve: 2011. november 14.

Az elmúlt hetekben gombamód szaporodtak el az olyan oldalak, amiknek a neve valamilyen szenzációt ígér és az oldalra érkezve tulajdonképpen nem kapunk semmit, viszont mire erre rájövünk, már rég like-oltuk és megosztottuk az oldalt, ezzel elősegítve annak terjedését. Pedig van pár nagyon egyszerű jel, ami alapján gyanakodhatunk, mielőtt a „Tetszik”-re kattintunk. Lássuk, mik ezek:

Kezdjünk el gyanakodni az oldal nevénél!

Ne higgyünk el mindent, bár a Facebook valóban gyors, de az online sajtó sem lassú. Ha olyan oldallal találkozunk, aminek már több tízezer rajongója van és valami őrületesen-szenzációs, szupertitkos, eddig soha nem látott információt ígér nekünk, mindig gondoljunk arra, hogy nagy valószínűséggel azt már megírta volna valamelyik online napilap is, akár a Blikk, akár az Index, témától függően. Ha ott nem olvastunk erről, akkor már szinte biztosak lehetünk benne, hogy a hír kamu lesz.

Már az üdvözlő oldal is gyanús!

Ha az üdvözlő oldal csupán annyiról szól, hogy megkér minket, hogy legyünk rajongók és osszuk meg ismerőseinkkel is az oldalt, mindezt minden különösebb design nélkül, akkor már fogjunk gyanút! Nézzük meg az elmúlt időben felbukkant pár oldal üdvözlő oldalát, észrevesszük az alábbi oldalaknál a hasonlóságot?

Igaz, hogy sok olyan landing oldallal találkozhatunk, amik csak a rajongók számára elérhető exkluzív tartalmat ajánlanak, de legtöbbjük alaposan kidolgozott, jól átgondolt üdvözlő képernyő, mely az adott céghez, termékhez illeszkedve jelenik meg számunkra. A fenti példák mindegyikén látszik, hogy kb. 2 perc alatt dobta össze valaki.

Ha még mindig nem vagyunk biztosak: nézzük meg az üzenőfalat!

Nem kell ahhoz rajongónak lennünk, hogy megnézzük egy ilyen oldal üzenőfalát, ahonnan rögtön látni fogjuk, mi a helyzet. Vagy teljesen üres üzenőfalat látunk, ami pár százezer rajongónál finoman szólva is gyanús, vagy találunk fenn üzeneteket, de azok abszolút nem a témába illőek. És ha kicsit még bele is lapozunk a bejegyzésekbe, találhatunk olykor magyarázatot is:

Ha még a fentiek után is úgy döntünk, hogy az oldal rajongói leszünk, az már teljesen elfogadható döntésünk. De ne legyünk csalódottak, amiért nem azt kaptuk, ami ígértek. Ezen oldalak mindegyike átveri a naiv felhasználókat.

Reméljük, ezek az egyszerű támpontok segítenek mindenkinek, hogy ne ugorjanak bele az átverésekbe. És ha Ti már tudjátok, akkor segítsetek ismerőseiteknek, osszátok meg ezt a bejegyzést, hogy ők se legyenek áldozatok! 🙂