Hogyan készítsünk infografikát egyszerűen?

Közzétéve: 2013. január 19.

Az elmúlt években az információk vizuális megjelenítésére az  infografikákat alkalmazzák a leggyakrabban. A lifehack.org segítségével megmutatjuk, hogy lehet fél óra alatt tökéletes infografikát készíteni – anélkül, hogy grafikai előképzettségünk lenne!

Szereted vagy sem, az infografikák terjedése megállíthatatlan. Nem kerülheted el, hogy a saját üzletedben is bevesd, hiszen nem csak az adataidat vizualizálhatod jobban, de ha jó a grafika, akkor biztos lehetsz, hogy nagyon sokan fogják majd megosztani. És ezzel viszik az üzleted hírét.

Az infografika készítésének szabályai

Nem elég, hogy számokat halmozz egymásra. Olyan dokumentumot szeretnél, ami elég érdekes ahhoz, hogy valaki el is olvassa. Mielőtt belefognál fusd át a következő szabályokat:

  • Építsd fel a mondandódat: ne csak az adatokat mutasd meg! A jó infografikának van eleje, közepe és vége, pontosan ugyanúgy, ahogy egy jó történetnek is.
  • Ne beszélj mellé: hiába a tökéletes adatsor, ha az nem releváns az üzenet szempontjából. Ne keverd meg az olvasóidat semmitmondó számok bemutatásával. Fókuszálj a mondandóra, és légy egyszerű!
  • Céges lábléc: ha cégként adod ki a grafikát, rakd rá az elérhetőségeid, és ez majd viszi a híredet
  • Tedd megoszthatóvá: rakj melléje megosztási gombokat (FB, Google+, Twitter). A grafika megosztását megkönnyítheted, ha mellékeled a beágyazandó HTML kódot, amivel más weboldalak egyszerűen át tudják venni a művedet.

Az infografika elkészítése

1. lépés: Kutatás

Az infografika nevében nem véletlenül van benne az információ szó rövidítése. E nélkül az eredmény csak egy művészeti alkotás lesz. Gyűjts adatokat, és gondold végig hogyan akarod ábrázolni azokat.

2. lépés: Vázlat kiválasztása

A grafika elkészítéséhez egy erre szakosodott weboldalt, a Piktochart-ot javasoljuk. Ez a legjobb megoldás a rugalmasság, az opciók félesége és az egyszerű kezelhetőség szempontjából. Az első trükk, hogy a kutatásnak megfelelő template-et (vázlatot) válaszd ki, hogy ne kelljen rajta már túl sokat módosítanod.

Ha csak elvétve készítesz ilyen grafikákat, akkor a Piktochart ingyenes verzióját használd. Ez funkcióban ugyanazt tudja, mint a fizetős, de kevesebb előre definiált grafikából válogathatsz.

3. lépés: Adatok beírás és testre szabás (kb. fél óra munka)

Építsd fel az ábrádat. Hogy ez milyen egyszerűen megy, azt a következő videón nézheted meg:

4. Oszd meg a műved a világgal!

Kíváncsian várjuk az alkotásaitokat! Linkeljétek be nekünk a megjegyzések közé!