Hogyan dolgozzunk a nyaralás alatt úgy, hogy ne őrüljünk bele

Közzétéve: 2013. július 16.

Egy amerikai kutatás szerint a nyaraló dolgozók több mint fele a vakáció alatt sem hanyagolja teendőit, rendszeresen becsekkol, lecsekkol, e-mailezik és prezentációkat készít. Bár alapvetően mindenkinek azt javasolnánk, hogy nyaralás alatt egyszerűen szakítsa el magát a munkaeszközeitől és húzza ki a dugót, ez a cikk mégis inkább arról fog szólni, hogyan kezeljük a pihenés alatt azokat a munkahelyi teendőinket, amiket nem tudunk tartósan másra bízni. A remek tippeket a lifehacker.com cikke alapján állítottuk össze.

Ha nem muszáj dolgoznod, akkor ne tedd!

Bár cikkünk arról szól, hogy hogyan oszd be azokat a teendőidet, melyek nem várhatnak a nyaralás ideje alatt sem, azért szeretnénk első körben leszögezni: ha megoldható, hogy ne dolgozz, akkor tényleg ne tedd! Kapcsold ki a mobiltelefonodat és ne vigyél magaddal laptopot. Ha nem így teszel, az ellenőrizgetés és az elérhetőség lehetősége talán első látásra megnyugtatónak tűnhet, idővel azonban az agyadra fog menni, és mindent meg akarsz majd oldani online. Tehát még egyszer mondjuk, ha nem muszáj, akkor ne dolgozz! Eleinte furcsa lesz majd az offline üzemmód, de meglásd, így lesz teljes a pihenés!

Ha azonban képtelen vagy erre, vagy azért, mert egyszerűen nem teheted meg, hogy egy hétig elérhetetlenné válj, vagy azért, mert nem tudod elviselni a gondolatát sem, hogy teljesen kikapcsolj, akkor az alábbi tanácsok neked szólnak, és talán segíthetnek az időnkénti munka mellett is valóban pihenni.

Határozd meg előre, hogy mikor fogsz dolgozni!

Mielőtt magára hagyod az irodát és a kollégáidat/alkalmazottaidat, határozz meg minden napra egy olyan rövid időintervallumot, mikor kapcsolatba léphetnek veled. Tudasd velük, melyek lesznek azok az órák, mikor elérhető vagy telefonon, vagy rá tudsz nézni az e-mailjeidre, hogy megválaszold azokat. Tudatosítsd bennük, hogy hacsak nincs valódi vészhelyzet, a napnak csak ezen óráiban zavarjanak, ugyanis – magadban is tudatosítsd – szabadságon vagy. Ha kedvessel, barátokkal vagy családdal nyaralsz, válassz olyan időpontokat a munkahelyi dolgaid intézésére, amikor a többieknek más elfoglaltsága akad: ne tőlük vedd el azt az időt, amit e-mailezéssel és telefonálgatással töltesz.

Fontos, nagyon fontos, hogy ezt a magadnak megszabott időintervallumot ne csak a munkatársaid, de te is betartsd, hiszen az egésznek csak így van értelme. Ha letudtad a melót, csomagold vissza a laptopot és kapcsold ki a telefont a maradék 23 órára. Hagyjanak neked hangüzenetet vagy küldjenek neked sms-t, ezekre majd másnap reagálsz az előre meghatározott órádban.

A „munkaórádban” ne csinálj semmi stresszest!

Nyaralás alatt ne menj bele előreláthatólag hosszadalmas munkahelyi folyamatokba, ne feledd: szabadságon vagy! Ha kitűzted az időintervallumot, abban az időben csak olyan tevékenységeket végezz, amik nem járnak túl sok stresszel és macerával. Olvasd el az e-mailjeidet, válaszolj a hívásaidra, és úgy általában csak távolról tartsd a szemed a munkán. A nyaralás alatt esedékes nagyobb volumenű munkáidat add át másnak, és ajánld fel cserébe nekik is ugyanezt, mikor ők mennek szabadságra. Azokat a leveleket, amikre nincs időd azonnal válaszolni, jelöld meg, és válaszolj rájuk akkor, ha újra munkába állsz. A nyaralás alatt dolgozás esetében a hangsúly nem azon van, hogy intézkedj, hanem hogy ne várjon kezelhetetlen levélmennyiség a postafiókodban, mikor visszatérsz a vakációdról az irodádba.

Gondoskodj megfelelő internetkapcsolatról!

A hoteledben, a szülők nyaralójában, a tóparti házikóban és egyéb helyeken sosem lesz olyan jó és megbízható az internetkapcsolat, mint otthon vagy az irodádban, úgyhogy ha nem szeretnéd biztosan elvágni magadat a világtól, előre készülj fel valamilyen áthidaló megoldással arra, hogy tutira legyen megfelelő összeköttetésed a világhálóval a nyaralás alatt is.

  • Csinálj hotspotot a mobilodra, hogy adott esetben arra tudj kapcsolódni a laptopoddal
  • Telepíts csökkentett módú böngészőt a laptopodra, hogy lassú internetkapcsolat esetén is el tudd végezni alapvető teendőidet – mint például az e-mailek elolvasása
  • Előre tervezd meg, hogy milyen munkákat szeretnél elvégezni, és ezekhez milyen internetkapcsolat szükséges. Ha például előre tudod, hogy a hely, ahol tartózkodni fogsz, nem rendelkezik túl gyors internettel, akkor ott maximum az e-mailek csekkolására áldozz időt, és az olyan munkákat, amikhez gyorsabb net szükséges, intézd inkább internetkávézóból.

Látod? Egy kis tervezéssel nagyban megkönnyítheted a saját dolgodat, ha már mindenképp dolgoznod kell a nyaralás alatt. Minden az időzítésen és a megfelelő határvonalak meghúzásán múlik: csak akkor dolgozz, amikor muszáj, de akkor csak a munkával foglalkozz, az összes fennmaradó időben pedig pihenj, és próbálj meg kikapcsolni. Minél kevesebb idő alatt abszolválod a napi teendőidet, annál több időd marad arra, hogy tényleg kipihend magad, hiszen ezért mentél nyaralni!

Ismerős a fenti probléma? Te mennyire tudod elválasztani a nyaralásodat a munkától? Kommentben várjuk a te véleményedet is!