Helló Nagyi! – avagy az idősebb korosztály is online

Közzétéve: 2012. június 21.

Ezúttal a socialtimes.com cikkét fordítottuk le nektek, melyből kiderül, hogy az idősek több mint fele rendszeresen használja az internetet levélküldésre, sőt mi több, Facebookoznak is!

Azon idősek közül, akik valamilyen rendszerességgel használják a világhálót, 70% napi szinten online, ami mindössze 12%-kal kevesebb, mint ugyanezen felmérés felnőtt lakosságára vonatkozó adata. A legnépszerűbb kommunikációs forma az e-mail, melyet Amerikában a 65 felettiek 86%-a használ naponta, de minden három közül egy a Facebookon és a LinkedIn-en is aktív.

A napi webhasználatot egy másik adat növekedése is követte: ugyanebben a korosztályban ugyanis 10 emberből 7 rendelkezik mobiltelefonnal, míg a megelőző évben ez az arány mindössze 57 % volt.

Az 50 fölöttiek soha nem látott rohamban teszik magukévá a világhálót, ami minden vállalkozást arra kell, hogy ösztönözzön, hogy fordítson nagyobb figyelmet a saját és mások nagyszüleire, amikor felállítja online stratégiáját.

Mivel ezt a korosztályt különösen foglalkoztatja egészségük megőrzése, egy 2009-es tanulmány azt a konzekvenciát vonta le az eredményekből, hogy például az olyan játékokat, mint a Wii, továbbfejleszthetnék és ajánlhatnák kifejezetten az idősebbeknek, hogy saját otthonukban tudjanak tenni kondíciójuk megőrzéséért.

A „haladjunk a korral” mottó azonban nem mindig állja meg a helyét, sokan nem hódoltak be ugyanis a változásnak: a 75 év felettieknél az internethasználat aránya már csak 34%, és ebből mindössze 21% az, aki otthonában szélessávú internettel rendelkezik.

Nagyon úgy tűnik, hogy az a korcsoport, akik idős koruk ellenére is meglepően nagy számban és napi szinten használják a webet, valószínűleg azok közül kerültek ki, akik nyugdíjba vonulásuk előtt a munkahelyükön voltak kénytelenek engedni a nyomásnak, és napi rutinjukba iktatni a számítógép használatát.

Az internetfelhasználók következő nemzedéke valószínűleg aktívabb lesz, de kevésbé produktív: lelki szemeink előtt naphosszat építik a virtuális ÖregekOtthonát, és a korai kelésnek köszönhetően művészi Instagramos napfelkelték fotóit posztolják a falukra.

És mi a helyzet Magyarországon?

Ahhoz, hogy reális összehasonlítást kapjunk, itthon vigyük le kicsit a korhatárt. A Socialbakers statisztikái szerint jelenleg a magyar Facebook felhasználók 83%-a a 18-54-es korcsoportból kerül ki, ebből azonban egész előkelő 9%-ot tesznek ki a 45 év fölöttiek, ami magyar viszonylatban egész biztató adat. 55-64 év közöttiek az összes felhasználó 6%-át teszik ki, míg a 65 év felettiek már csak kettőt, de még így is körülbelül 80.000 azoknak a száma, akik ennyi idősen is gép elé ülnek. Természetesen sokat tudna mesélni egy fordított felmérés is, amiben kifejezetten ez a korosztály van megkérdezve arról, használja-e a technika eme csodálatos vívmányát, vagy túl öregnek érzi magát ahhoz, hogy naphosszat e-mailezgessen.

A Te szüleid, nagyszüleid használják az internetet? Szerinted az a jó, ha ez a korosztály is halad a korral, vagy jobban illik hozzájuk a szemüveg és a hintaszék? Kommenteket, tapasztalatokat várunk hozzászólásban, ha pedig tetszett a cikk, bátran nyomj a megosztás gombra!