Hasznos Gmail kereső operátorok

Közzétéve: 2012. december 02.

Gmail felhasználóknak szól a következő tippünk. A legutóbbi frissítéssel a leveleink között kereshetünk már méret, küldés ideje alapján is, így sokkal könnyebbé válik a „levélszekrényünk” kezelése.

Hardcore Gmail felhasználók gyakran használják ki a rendszer által adott ingyenes 10 Gb-os tárolóhelyet. Ha ez megtelt (már pedig ez előbb vagy utóbb mindig megtörténik), akkor törölnünk vagy archiválnunk kell. Eddig a rendszer nem segített a nagyméretű csatolt fájlokat tartalmazó levelek listázásában, de az új frissítéssel már könnyedén azonosíthatjuk ezeket.

Szűrés méret alapján:

size: operátor segít azon üzenetek megkeresésében, amely byte-okban számolt mérete nagyobb, mint a megadott érték. Pl. ha az 500 kB-nál nagyobb leveleket akarod szűrni, akkor a helyes paraméter size:512000.

larger:, smaller: operátorok bizonyos méretnél kisebb vagy nagyobb levelekre szűrnek. Itt használhatod  K, M betűket a KB, MB helyett is. Példák smaller:1M (1MB-nál kisebb levelek), larger:500K (500kB-nál nagyobb levelek). Használhatod a larger_than: és a smaller_than: parancsokat is.

Szűrés időpont alapján:

older_than, newer_than szűrők segítenek az új vagy a régi levelek listázásában. Ha a két évvel ezelőtti levelek érdekelnek, akkor használd az older_than:2y (year – év), az öt hónapnál korábbi levelekre az older_than:5m (month – hónap), de az új leveleket is megnézheted az elmúlt hónapból newer_than:1m  vagy az elmúlt 3 napból newer_than:3d (day -nap).

Ha tehát eléred az ingyenes tárolási kapacitás végét, csak nézd meg a leveleidet a következő paranccsal

larger:5M older_than:2y 

és máris megtudod, melyik leveleket kell törölnöd vagy lementened!

Ha tetszik, oszd meg az ismerőseiddel ezt a tippet!