Gyors tipp – Használj jogtiszta képeket a bejegyzésekhez!

Közzétéve: 2011. július 19.

Sokszor írtunk már arról, hogy bejegyzéseinket illusztráljuk képekkel, mert így sokkal jobban felhívjuk a figyelmet az üzenőfalakon a szövegünkre. A legjobb, ha saját képeinket használjuk, de előfordulhat, hogy csak illusztrálni akarunk valamit és ehhez a netről szeretnénk valamit letölteni. Nem mindegy azonban, honnan töltjük le azokat a képeket!

Ne hagyatkozzunk a Google képkeresőjére!

Legtöbben a Google keresőjét használják arra, hogy gyorsan találjanak egy fotót, grafikát, amivel kiegészíthetik a bejegyzést. Jusson azonban eszünkbe, hogy a Google keresője megtalál olyan képeket is, amiket akár szerzői jogok is védhetnek a további felhasználással szemben! Erre figyelmeztet is minket a kereső, de legtöbbször nem vesszük figyelembe:


Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a szerző a saját képét találja meg egy rajongói oldalon és ott szólít fel minket annak eltávolítására. Kerüljük el ezt a helyzetet és használjunk inkább garantáltan szabadon felhasználható képeket! Összegyűjtöttünk pár oldalt, ahonnan mi szoktunk ollózni, reméljük segítségére lesz mindenkinek:

  • stock.xchng – Az egyik kedvencünk, főleg azért, mert magyar. 🙂 A keresőt használva gyakorlatilag minden bejegyzésünkhöz találhatunk illusztrációt, ráadásul nagyméretű képek formájában.
  • everystockphoto – Adatbázisukban több, mint 10 millió szabad felhasználású képet tárolnak, különböző helyekről gyűjtve, többek közt az előbb említett sxc.hu-ról, illetve a Flickr-ről. A képek legtöbbje szabadon felhasználható, de nézzük meg letöltés előtt a licensz feltételeket!
  • Photoree – Képkereső, ahol megadhatjuk paraméterként azt is, milyen licenszelésű képeket keresünk.
  • FreeFoto.com – Ahogy a neve is mondja, szabad felhasználású képek gyűjteménye, egyetlen feltétel, hogy hivatkozzuk meg a forrást!
  • Freedigitalphotos.net – Szintén ingyenesen használható képek gyűjteménye.
  • Wylio – Képkereső bloggereknek, de Facebook bejegyzésekhez is kiváló!
Természetesen a lista korántsem teljes, bár mi már ezekből is bőven ki tudjuk szolgálni saját igényeinket. Ha Nektek van hasonló, általatok kedvelt oldalatok, osszátok meg Velünk, bővítjük vele a felsorolást!
Ha pedig találtatok újdonságot a bejegyzésünkben, jutalmazzatok meg minket egy Like-kal, nomeg most már egy +1-el is, hisz már a Google+-on is találkozhattok velünk! 🙂